Veze i odnosi

Napravite razliku između ljubavi i navike, ovi saveti vam mogu pomoći

Prema rečima stručnjaka, ovo su ključni znaci da ste u vezi iz navike, a ne ljubavi.

19.06.2024.

16:54

Izvor: Sensa

2
Napravite razliku između ljubavi i navike, ovi saveti vam mogu pomoći
PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Podeli:

Kada je bolje stati i reći "ne" i da li je moguće negovati ljubav ako postoji navika? To nam otkrivaju stručnjaci na području psihologije.

Kada se partner pojavi u našim životima, sve počinje razmišljanjem: "Pa, konačno! Evo dolazi moja ljubav". Prve zajedničke šetnje, putovanja, strastvene večeri - dugo očekivana romansa.

Međutim, period slatkiša-buketa pre ili kasnije stiže do realnosti. Kako da rastumačite da li se nalazite u vezi punoj ljubavi ili navike i rutine?

Ljubav nije onakva kao što izgleda

Za jednu osobu ljubav je snažna emocionalna i fizička privlačnost, za drugu toplina, briga i beskrajna nežnost. Ideje o ljubavi razvijaju se od detinjstva: tata daje mami ogroman buket lala ili se glavni junaci na filmu venčaju.

Vidimo jednu stranu medalje, idealizujući na taj način koncept "ljubavi". Na prvi pogled, ovo nije loše: formira se zdrava ideja o porodičnim vrednostima, ali takva idealizacija može dovesti do depresije i razočaranja.

LJubav je ogroman emotivni doprinos oba partnera, sposobnost slušanja, brige, ćutanja, pričanja, prihvatanja, podrške i, što je najvažnije, praštanja. Ponekad ne možemo da sredimo svoja osećanja: čini se da se osećate bolje nego ikada sa ovim čovekom, ali zašto onda ima toliko svađa i nesporazuma?

Kako prepoznati naviku

Vezanost je osećaj bliskosti koji se u velikoj meri zasniva na simpatiji i prilagođavanju. LJudi se mogu vezati za mnoge stvari i živog i neživog sveta, kao što su udoban stan, omiljene papuče, crvena mačka ili brutalni momak.

Zdrava vezanost može imati pozitivan uticaj na čoveka jer omogućava razvo pozitivnih emocija. Međutim, ako nemate odgovarajuću kontrolu nad situacijom, to može dovesti do nezdrave vezanosti.

Ako u vezi oba partnera pate i nedostaje im ljubavi, ali i dalje ostaju zajedno jer se plaše usamljenosti, ovo je nezdrava vezanost. Oboje razumeju da nisu jedno za drugo, ali ne mogu da se rastanu iz straha da ne ostanu sami. Ovo su ssnovni znaci da set zajedno zbog navike.

Ima puno "ja" u vašoj vezi

Kada gradite odnose po svojim principima i da biste zadovoljili svoje hirove obično se ogleda kroz rečenice kao što su: „Razmišljao/la sam: idemo na odmor, na more, znaš koliko mi je potreban morski vazduh."

U ljubavi to ne bi trebalo da se dešava, u ljubavi postojimo samo "mi", a sva pitanja se rešavaju zajedno, tako da je ispravno da kažete: "Šta misliš, možda možemo da odemo na odmor, na more? Hoćemo li udahnuti malo morskog vazduha i uživati na suncu zajedno?"

Vidite samo njegove/njene najbolje kvalitete

Primećujete samo prednosti svog partnera, njegove pozitivne osobine i potpuno ste slepi za slabosti, nesavršenosti i negativne aspekte. U ljubavi prihvatamo osobu sa svim njegovim nedostacima. Da, takav je, ali je najbolji, i sve što se može popraviti, popravićemo.

Čekate promene, ali ne želite da se menjate

U odnosu sa partnerom čekate promene, čekate novu bajku i emocije. Naravno, želimo da veza napreduje, ali to zahteva odlučnu akciju i muškarca i žene.

Svaka svađa je za vas drama

Drama nastaje kada postoji nedostatak ljubavi u vezi. Kada volite, ne govorite grubo o svom partneru iza njegovih leđa i ne ponižavajte ga u javnosti. Ali ako ste zaljubljeni i doživljavate suptilna, nesigurna osećanja, uvek ćete želeti ekstremne sportove: intenzivne emocije i avanture, bez razmišljanja o posledicama i bez prihvatanja  drugačijeg mišljenja, piše sajt Wday.