Veze i odnosi

Da li duže traje prvi ili drugi brak? U Srbiji se svaki četvrti završi razvodom VIDEO

Statistike su pokazale da svaki četvrti brak u Srbiji završi razvodom, ali postoje načini kako da vam naredni partnerski odnos ipak bude uspešan.

02.08.2024.

15:07

Izvor: superžena/TV Prva

10
Da li duže traje prvi ili drugi brak? U Srbiji se svaki četvrti završi razvodom VIDEO
LightField Studios/Shutterstock

Podeli:

Mnogi ljudi, a najčešće žene, odlučuju se za razvod braka. Zbog čega je to tako i na koji način treba pristupiti narednoj vezi, kako i ona ne bi završila neslavno, otkrili su u "Jutru" porodični psihoterapeut Nebojša Savić i Olga Turčinović, advokatica, specijalista za razvode.

"Prosečna dužina prvog braka u Srbiji je oko 13,8 godina, a statistika pokazuje da drugi brak traje kraće, oko 9 godina", kaže Nebojša Savić. On dodaje:

"Jedna od najvećih grešaka jeste brzina u kojoj se ulazi u novu vezu ili novi brak, zbog straha od samoće, a ima tu i malo osvete. Pa onda postavljamo neke slike kako se lepo provodimo u novoj vezi, pokazujemo kako smo srećni, "evo vidiš, uopšte mi ne nedostaješ, ma odlično mi je bez tebe i tako dalje" i to je više iz inata i za pokazivanje, nego što je pravo stanje stvari",  navodi Nebojša Savić. On svojim klijentima savetuje sledeće:

"Napravite jednu analizu, šta nije bilo dobro u prethodnom braku. Razlozi zašto se on završio. Realno pogledajte svoju ulogu, šta vi niste dobro uradili u svemu tome. Potrebno je vreme, jer iz nekog odnosa izađemo povređeni, sa nekim modricama, ožiljcima na duši i potrebnoje vreme da se emocije stišaju da realno sagledamo stvari", ističe Nebojša i otkriva nepisano psihološko pravilo:

"Onoliko koliko godina je jedan brak trajao, pa toliko meseci ne bi trebalo da gradimo neku ozbiljniju vezu. Znači, ako je brak trajao 6-7 godina, minimalno nekih 6-7 meseci nam je potrebno da se neki balansi u našem mozgu srede i da se uradi neka analiza, jer ljudi u suštini ne žele da se suoče sa svojim neuspesima".

Razlozi za razvod su mnogobrojni, ali se, kako stručnjaci ističu, najčešće navodi da je partner narcis i manipulator.

Višedecenijsko advokatsko iskustvo Olge Turčinović pokazalo joj je da će neko ko se već jednom razveo to lakše uraditi drugi i treći put, a šta su još sve gosti rekli o ovoj temi, pogledajte u snimku:

Izvor: Prva tv