Veze i odnosi

Evropska zemlja želi da zabrani da otac "predaje" mladu: "Tako je daje novom čuvaru"

Da li je u pitanju "holivudska tradicija" ili nešto drugo?

01.09.2024.

14:36

Izvor: Večernji.hr

5
Evropska zemlja želi da zabrani da otac "predaje" mladu: "Tako je daje novom čuvaru"
Syrotkin Studio/Shutterstock

Podeli:

Švedska se često ističe kao svetski lider u pitanjima rodne jednakosti. Međutim, kada je reč o bračnim tradicijama, čini se da se trendovi pomalo razlikuju. Tradicionalno, u švedskoj luteranskoj crkvi mlada i mladoženja hodaju zajedno do oltara, za razliku od britanske i američke prakse gde mladu često prati otac. No, u poslednjim godinama – možda pod uticajem globalne televizije, filmova i društvenih mreža – sve više Šveđanki želi da ih na venčanju "predaju" njihovi očevi.

Ovo pitanje, koje su neki Šveđani nazvali "holivudskom tradicijom", izaziva rasprave već neko vreme. Posebno je došlo u centar pažnje 2010. godine kada je švedska prestolonaslednica Viktorija odlučila da je njen otac, kralj Karl Gustaf, prati do oltara. Nedavno je rasprava ponovno eskalirala, piše Guardian, nakon što je na jesenjem sastanku švedske crkve podnet predlog za zabranu prakse da mladu predaje otac.

Sara Waldenfors, pastorka u Geteborgu, koja je zajedno s Jesperom Enerothom predložila ovu zabranu, ističe da je važno prepoznati patrijarhalnu simboliku koju takva praksa nosi. "Relativno novi trend da otac dovede mladu do oltara i predaje je novom suprugu nije u skladu s našom crkvenom tradicijom. Iako taj trenutak može delovati lepo za buduće mladence, ne možemo zanemariti šta on simbolizuje: oca koji predaje maloletnu devojku svom novom čuvaru", izjavila je.

PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Prema švedskoj tradiciji, mlada i mladoženja hodaju zajedno do oltara. Odluka o tome može li mlada da hoda s ocem zavisi o sveštenicima lično. Waldenfors smatra da je ključno da švedska crkva preuzme odgovornost za pitanje liturgije venčanja, dodajući da je zadovoljna što je predlog pokrenuo željenu raspravu.

S druge strane, neki članovi crkve ne slažu se s predlogom. Henrik Lööv, izvršni poverenik iz Jönköpinga, smatra da se radi o omogućavanju uključivanja porodice u ceremoniju, a ne o "pravnom i patrijarhalnom prenosu". "Predaja mlade postala je sve popularnija u poslednjih 10 do 15 godina, verovatno zbog uticaja Holivuda, ali i zbog venčanja prestolonaslednice Viktorije, gde je kralj malo hodao s njom do oltara", rekao je.

Dodao je da takvi slučajevi nisu brojni – oko 10% parova s kojima obavlja venčanje hodaju do oltara s majkom ili ocem. Rasprava se odvija jer se dotiče dveju važnih švedskih vrednosti: jednakosti polova i slobode izbora. Na kraju, Lööv sumnja da će predlog za zabranu biti uspešan, jer Socijaldemokrati neće pronaći dovoljno podrške drugih grupa. Rasprava se, inače, vodi uprkos smanjenju broja venčanja u Švedskoj. Prošle godine je 44.190 parova sklopilo brak, dok je 2012. godine taj broj bio 56.240.