Aktuelno

Lista zabranjene odeće na tuđem venčanju: Jedno pravilo svi znamo, ali ima ih još

Modni bonton za venčanja kaže da belo nikako nije poželjno, a evo šta još ne bi trebalo da obučete kao gost na svadbi.

30.09.2024.

21:23

Izvor: miss7.24sata.hr

0
Lista zabranjene odeće na tuđem venčanju: Jedno pravilo svi znamo, ali ima ih još
Vlad Teodor/Shutterstock

Podeli:

Iako za današnja moderna venčanja sve manje važe razna pravila koja su bila na snazi tokom prošlih decenija, na nekima se i dalje insistira, pri čemu prvenstveno mislimo na odevne opcije koje su (ne)primerene, a što su pravila koja važe nezavisno od toga kako će izgledati venčanje na koje smo pozvani, osim u izuzetnim slučajevima kada je dress code izričito naveden pa može zahtevati neku boju, kombinacije u stilu neke modne dekade ili čak kostime.

Najpoznatija pravila iz modnog bontona definitivno su ona da se na venčanje ne dolazi u belim komadima, ali lista svega onoga čega bi zvanice na venčanju trebalo da se klone puno je duža od ovih svima dobro poznatih primera.

Budući da par ne može učiniti puno oko toga šta će njihovi gosti nositi na venčanju, osim eventualno na pozivnici navesti pravila odevanja, na nama je da, ukoliko takva postoje, ispoštujemo kodeks odevanja, a ako on ne postoji, damo sve od sebe da izbegnemo sve one greške koje bi mogle narušiti integritet venčanja ili možda uvrediti mladence ili članove njihove uže porodice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A M Y R O S E ✨ (@amy_rose_lewis)

Bilo šta belo

Belu boju smo već spomenuli, ali nije naodmet ponoviti. Na nečije venčanje je primereno obući belo jedino u slučaju kada je bela boja navedena kao dress code i ni u jednom drugom. Ovo pravilo takođe važi i za svu odeću u svetlijim nijansama koja bi mogla izgledati kao bela, kao i za bele komade s printom, a mnogi su modni stručnjaci složni da je od nekog komada bolje odustati čim nismo ni sami sigurni da li je primeren ili ne.

Autfit u boji venčanja

Kao gosti, poslednje što želimo je da se stopimo s dekoracijama i temom venčanja, pa je uvek dobra ideja pokušati unapred dobiti informacije o nijansama i bojama koje će na primer nositi deveruše ili kumovi, a zatim odabrati odeću koja je potpuno suprotna njihovim tonovima. Dobar pokazatelj teme venčanja neretko je i sama pozivnica pa ako, na primer, primetimo da se ponavlja kraljevsko plava nijansa ili boja paprati, verovatno je najbolje izbegavati te iste boje, kao i sve slične nijanse.

Odeća koja previše otkriva

Koliko god voleli odeću u kojoj se osećamo samouvereno, osnaženo i seksi, definitivno na nečijem venčanju ne želimo da se pojavimo u nečemu što bi potencijalno moglo uvrediti mladence, druge goste ili decu, pa komadi koji otkrivaju previše kože nikada nisu dobra ideja. Primereno je koketiranje sa seksepilnošću kroz (ne prevelike) proreze, mrežaste tkanine i haljine s otvorenim leđima. Na tragu ovoga, primereni nisu ni komadi koji su prekratki i/ili preuski te su samim tim neukusni, makar i prekrivali dobar deo tela, a niko neće oduševljeno gledati ni na odeću s predubokim dekolteom, onu ispod koje izviruje donj veš ili je ono preterano vidljivo zbog preprovidnih materijala haljine.

Važno je zapamtiti da su venčanja sveta prigoda pa je, ako se ceremonija održava u crkvi ili nekoj drugoj ustanovi koja zahteva određeni kodeks oblačenja, primereno iskazati poštovanje prema mestu na kojem se razmenjuju zaveti i kroz odeću koju nosimo. To ne znači da se moramo obući vrlo čedno, već samo da bi za vreme same ceremonije ramena trebalo da pokrijemo šalom ili puloverom.

Odeća koja je previše ležerna

Jasno nam je da je teško ne obožavati sve one najudobnije komade odeće koje imamo u svojoj garderobi, ali svemu što nije dovoljno svečano i formalno nije mesto ni na jednom venčanju, osim eventualno onom koje se održava na nekoj plaži ili u šumi te samim tim nalaže nešto drugačiji kodeks oblačenja. Dakle, na venčanje se ne ide u japankama, kratkim pantalonama, farmerkama ili bilo čemu drugom od džinsa, kao ni komadima od svečanijih materijala sa, na primer, ofucanim šavovima ili namerno pocepanim detaljima.