Aktuelno

Znate li čemu služi mašnica na ženskim gaćicama?

Ženske gaćice, naročito one ženstvene, često su ukrašene malom mašnom na prednjem delu, a njeno značenje je daleko od ukrasa.

26.03.2024.

9:13

Izvor: 24sata.hr

6
Znate li čemu služi mašnica na ženskim gaćicama?
Anakumka/Shutterstock

Podeli:

Na društvenim mrežama o tome se često raspravlja, kruži čak nekoliko teorija koje su uglavnom vezane za neka davna vremena.

"Što se tiče korena tradicije, ona potiče iz dana pre nego što smo znali za elastik, kada se donji veš držao na mestu malom trakom provučenom kroz čipku. Mala mašna je mesto gde bi se zavezala ta traka, naravno spreda, jer je bilo najpraktičnije. Dakle, njeno značenje je toliko daleko od ukrasa i ta mašnica služila je vitalnoj funkciji da donji veš drži čvrsto na mestu", bio je jedan od odgovora.

Neki su naglasili da je to zato što su žene ranije ustajale jako rano, još pre izlaska sunca i oblačile se u mraku ili uz jednu sveću. Pošto su malo toga videle, mašna bi im dala do znanja - gde i kako treba da obuku gaćice, odnosno koja je strana prednja, koja zadnja.

Chatham172/Shutterstock

"Danas više takvi problemi ne postoje, ali se dizajn zadržao radi tradicije. Takođe, nekim ženama se mašnica danas nimalo ne sviđa i redovno je otkinu", navodi Daily Star.

"Uvek sam ih smatrala pomalo besmislenim i dosadnim, a ne slatkim", jedan je od komentara.

Kako god bilo, danas je mašna deo ukrasa i često se pojavljuje u kolekcijama ženstvenog i romantičnog karaktera.