Roditeljstvo

Razvod roditelja različito utiče na dečake i devojčice, psiholozi objašnjavaju kako

Razvod može uticati na dete na različite načine, a to zavisi od mnogih faktora, uključujući starost, ali i pol.

Sreda, 05.04.2023.

13:09

Izvor: index.hr

Razvod roditelja različito utiče na dečake i devojčice, psiholozi objašnjavaju kako
Foto: fizkes/Shutterstock

Podeli:

Generalno, razvod utiče na devojčice i dečake na sličan način, ali među njima ipak postoje neke razlike u doživljavanju te promene. Naime, devojčice razvod roditelja proživljavaju duže od dečaka.

Istraživanja sprovedena na ovu temu pokazuju da dete ženskog pola ima neke negativne simptome i do godinu dana nakon razvoda, a to su uglavnom depresija, ljutnja i psihički problemi. Međutim, ovi simptomi u većini slučajeva nestaju s vremenom.

U mnogim porodicama majke dobiju starateljstvo nad decom nakon razvoda. Što se tiče devojčica, istraživanja sugerišu da im razvijanje snažnog odnosa s majkama nakon razvoda pomaže da se brže oporave od stresa nego da su ostale s ocem. Dr Pol R. Amato, stručnjak za istraživanje razvoda, otkrio je da je odnos majke i ćerke prilično "otporan" na stresove razvoda.

Međutim, s obzirom na to da više ne žive sa svojim očevima, važno je da majke pomognu ćerkama da održe kontakt i dobar odnos s ocem. Naravno, vrlo su važne i okolnosti koje su dovele do razvoda, kao i očev odnos s detetom.

Drugo istraživanje pokazuje da razvod može negativno uticati na obrazovanje i kasniju karijeru kod devojčica. Nažalost, oko 10 odsto devojčica koje su doživele razvod roditelja izjavilo je da imaju smanjenu želju da budu dobre i uspešne u školi. Međutim, u proseku, istraživanja pokazuju da će većina devojčica ipak biti uspešna u školi i na poslu, posebno ako ima stalnu podršku barem jednog roditelja.

Uticaj razvoda na dečake nešto je drugačiji, tvrde psiholozi. Istraživanja pokazuju da razvod roditelja u ranom uzrastu povećava loša ponašanja kod dečaka, poput agresije ili sklonosti nasilnom ponašanju.

Takođe, dečaci čiji su se roditelji rastali imaju veći rizik da postanu skloni delinkventnom ponašanju u pubertetu ili adolescenciji. Ti efekti su još veći kada su brakovi pre razvoda bili obeleženi velikim sukobima roditelja.

Razvod takođe može uzrokovati značajnu promenu u psihičkom razvoju dečaka. Istraživanja pokazuju da kada se roditelji razvedu, psihološko blagostanje i samopouzdanje dečaka mogu pasti, a dečaci predškolskog uzrasta mogu postati zavisniji, plačljiviji, agresivniji i prkosniji u prvoj godini nakon razvoda. Za većinu dečaka predškolskog uzrasta ti problemi se povlače nakon prve godine.

Gubitak oca nakon razvoda može imati negativan uticaj na dečake. Stručnjaci objašnjavaju da većina dece gubi redovan kontakt s očevima nakon nekoliko godina. Neki istraživači su takođe otkrili da gubitak oca može dodatno zakomplikovati ili odložiti prilagođavanje i razvoj dečaka. Iz tog razloga stručnjaci sugerišu da je dečacima, posebno onima koji tek ulaze u adolescenciju, potrebna stalna uključenost oca kako bi im pomogao da se što lakše prilagode razvodu.

Mnogi razvedeni roditelji pitaju se da li će novi brak negativno uticati na razvoj njihove dece. U mnogim slučajevima uključivanjem očuha ili maćehe ubrzo nakon razvoda donosi dodatni stres deci, upozoravaju psiholozi.

Međutim, u slučaju dečaka, istraživanje je pokazalo da oni ponekad doživljavaju očuhe kao saveznike ili prijatelje i da mnogo bolje prihvataju njihovo uključivanje u zajednicu nego što je to slučaj kod devojčica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare