Aktuelno

Ćerke kralja Španije privlače veliku pažnju: Da li je ovo najlepša princeza na svetu? FOTO

Mlađa ćerka Sofija nosi titulu infante, starija Leticija titulu princeze i nazivaju je najlepšom princezom na svetu.

16.07.2024.

18:08

Izvor: superžena/index.hr

15
Ćerke kralja Španije privlače veliku pažnju: Da li je ovo najlepša princeza na svetu? FOTO
Profimedia

Podeli:

Infanta Sofija, mlađa ćerka kralja Španije Felipea VI, privukla je pažnju na finalu Evropskog prvenstva u Berlinu, kada je titulu osvojila upravo Španija pobedivši fudbalsku reprezentaciju Engleske.

Kao i njihova majka, koja je poznata po svom modnom stilu i besprekornom izgledu, i ćerke privlače pažnju medija.

Kralj Španije ima dve ćerke; mlađa Sofija je infanta, dok je njena starija sestra Leonor princeza i buduća kraljica, a evo nekoliko pojedinosti o tome.

Ko je infanta Sofija?

Druga ćerka kralja Felipea VI i kraljice Leticije rođena je 29. aprila 2007. godine u Madridu. Pravo ime joj je Sofía de Todos los Santos de Borbón y Ortiz, a dobila ga je po majci Felipea VI i bivšoj kraljici Španije.

S obzirom na to da je drugorođeno dete, ona nosi titulu infante, a ne princeze, jer nije u redu za presto. Njena sestra, princeza Leonor, takođe bi izgubila titulu princeze i postala infanta ukoliko njihovi roditelji dobiju sina, jer španski kraljevski ssistem drži se patrijarhalnog načina nasleđivanja krune. Kao i starija sestra, Sofija je započela školovanje u UWC Atlantic College u Velsu.

Sofija i njena sestra od detinjstva su uključene u javne nastupe kraljevske porodice.

Profimedia

Leonor je naslednica prestola

Prva u liniji nasleđivanja prestola je princeza Leonor.

Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz rođena je u Madridu, 31. oktobra 2005. Naslednica je prestola od trenutka kada je njen otac Felipe VI postao kralj Španije 2014. godine, piše Hello Magazin. Mnogi je nazivaju najlepšom princezom na svetu.

Svoj prvi javni govor održala je 2018. godine, kada je imala samo 13 godina, a 2019. održala je govor na čak četiri jezika - španskom, katalonskom, engleskom i arapskom.

Profimedia

Leonor je pohađala školu Santa María de los Rosalesu u Madridu. Upisala je i privatne studije međunarodnih odnosa u Velsu. Kao i njen otac, upisala je trogodišnju obuku u Opštoj vojnoj akademiji u Zaragozi. Kao buduća vrhovna zapovednica oružanih snaga, princeza u skladu s tradicijom mora završiti ovu obuku, a nakon toga moraće da upiše obuku i u pomorskoj školi.

Prošle godine je postala punoletna, pa je morala da položi zakletvu na vernost Ustavu. Zakletva je formalna potvrda činjenice da će postati prva španska kraljica u više od 100 godina. Poslednja je bila Isabela II, koja je vladala od 1830. do 1904. godine.