Praktični saveti

Košta 100 dinara, a čini čuda u domu: Da li znate šta sve možete?

Možete ga koristiti za čišćenje gotovo svih površina u kući, a odlično je i za uklanjanje neprijatnih mirisa.

13.05.2024.

11:02

Izvor: Krstarica/A.J.

0
Košta 100 dinara, a čini čuda u domu: Da li znate šta sve možete?
Image Supply/Shutterstock

Podeli:

Čišćenje kuće, kamenca, rđa sa metalnih predmeta i mikrotalasne je jako nezgodan posao s obzirom na to da se bakterije, masnoća i razne prljavštine skupljaju kao lude.

Domaćice koriste razna sredstva za čišćenje, ali alkoholno sirće je pravi prirodni pomagač u ovom slučaju.

Univerzalna pasta za čišćenje

Pomešajte 1/4 šoljice sode bikarbone i jedne supene kašike tečnog deterdženta. Dodajte sirće i dobićete kremastu pastu spremnu za čišćenje kuće.

Uklanja kamenac

Sirće je odlično rešenje za čišćenje kamenca, a možete biti sigurni da neće oštetiti površinu koju čistite.

Pomešajte dve supene kašike soli i jednu kašiku belog sirćeta i dobijenom pastom čistite kamenac.

Čisti rđu s metalnih predmeta

Predmetima poput šrafa možete vratiti sjaj ako ih stavite u posudu s prokuvanim sirćetom. Dobro ih isperite pod mlazom vode da sirće ne bi oštetilo metal.

Čisti bokale i kuvalo za vodu

Jednom nedeljno umesto čiste vode, prokuvajte razređenu tečnost vode i sirćeta. Na taj način uklonićete kamenac iz unutrašnjosti aparata.

Tako će delovati i tečnost na sobnoj temperaturi, ali će postupak biti nešto duži, odnosno biće potrebno da sirće deluje sat ili dva. Tada isperite kuvalo s običnom vodom.

Čisti glavu tuša

Zagrejte sirće da bude vruće, ne proključalo, i onda namočite glavu tuša u tečnost. Kamenac možete ukloniti i ako sirće namočite na krpu i njom umotate dršku tuša. Ostavite je tako prekrivenu krpom od 20 minuta do pola sata da deluje.

Veoma je praktično za metalne delove koje ne možete uroniti u posudu, a ukoliko bude potrebno ponovite postupak još jednom.

Riba WC šolju

Sipajte u šolju razređeno alkoholno sirće i pustite da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Operite četkom i pustite vodu.

Čisti odvode u kući i kantu za smeće

Napravite mešavinu od 1 šoljice sode bikarbone i jedne šoljice toplog destilovanog sirćeta. Ostavite da deluje nekih pet minuta, a zatim pustite toplu vodu u odvod da se ispere.

Napravite razmeru od pola šoljice sode bikarbone i pola šoljice tople vode, i time očistite kantu za smeće i uklonite neprijatne mirise.

Čisti mikrotalasnu

Pomešajte 1/2 šoljice alkoholnog sirćeta i 1/2 šoljice vode i to ulijte u posudu koju smete da stavite u mikrotalasnu, pa uključite da se ugreje. Para će očistiti sve pore u unutrašnjosti mikrotalasne i ukloniti sve mirise hrane.

Nakon toga, prebrišite s čistom i suvom krpom.

Čisti mašinu za pranje sudova

Jednu šoljicu alkoholnog sirćeta stavite u mašinu i uključite je da odradi celo jedno pranje. Postupak ponovite jednom mesečno.

Na taj način ćete ukloniti sve neprijatne mirise i ukloniće se ružni tragovi deterdženta.