Praktični saveti

Tajna raskošnih orhideja: Uz ovaj trik cvetaće kao nikad pre

Napravite prirodno đubrivo za zdrave orhideje pomoću samo jedne namirnice koju svi imamo u kuhinji i imaćete raskošne cvetove.

18.05.2024.

14:59

Izvor: Krstarica/D. R.

0
Tajna raskošnih orhideja: Uz ovaj trik cvetaće kao nikad pre
Mariia Boiko/Shutterstock

Podeli:

Prirodna đubriva i prihrana za biljke je obavezna ako želite da vaša orhideja izgleda bogato, bujno i zdravo.

Orhideje važe za biljke koje je komplikovano negovati, ali od jedne namirnice možete napraviti đubrivo koje će podstaći orhideje da cvetaju obilno i imaju zdravo korenje. Reč je o prihrani od pirinča, ali ne običnoj pirinčanoj vodi, već jednoj praktičnijoj metodi.

Tri kašike pirinča sipajte u tiganj, pa na laganoj vatri pržite uz stalno mešanje. Pržite oko 3 minuta, tako da pirinač promeni boju. Ostavite pirinač da se ohladi, pa ga sipajte u blender i mutite dok ne dobijete jedinstveni prah. Dobijeni prh stavite u teglu i uzimajte po potrebi. Poklopite teglu i ovo prirodnu prihranu za orhideje možete koristiti mesecima.

Puno je fosfora, kalijuma, azota i natrijuma, kao i vitamina B i E, a upotrebićete ga tako što kašičicu praha od pirinča prelijete sa 400 ml proključale vode. Kašikom promešajte i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, sipajte postepeno kašikom dobijenu tečnost u orhideje, u onoj količini u kojoj ih uvek zalivate. Idealno je da ovaj postupak uradite jednom mesečno, ali nemojte nikako izostaviti klasičan način zalivanja.

Prah od pirinča možete iskoristiti i tako što ćete ga razmutiti u manjoj količini hladne vode, a i onda sačekajte nekoliko sati da odstoji kako bi pirinač otpustio hranljive sastojke.