Praktični saveti

Naše bake su ovako čistile: Kamenac i rđa na WC šolji nestaće za nekoliko minuta

Danas su dostupne brojne hemikalije, ali od davnina postoji i ovaj prirodan, a efikasan način čišćenja.

21.05.2024.

17:52

Izvor: Krstarica/M. K.

1
Naše bake su ovako čistile: Kamenac i rđa na WC šolji nestaće za nekoliko minuta
poom jung/Shutterstock

Podeli:

Čišćenje kupatila često može biti mučno, jer su proizvodi puni štetnih hemikalija. Osim umivaonika i kade koji bi trebalo da blistaju, tu je i WC šolja koju je imperativ u svakom trenutku dobro izribati.

S druge strane, postoje i prirodni proizvodi za čišćenje koje možete sami napraviti. Ovo je spisak onoga što bi definitivno trebalo da isprobate.

Sirće i soda bikarbona

Za ovu metodu čišćenja potrebno vam je: 100 g sode bikarbone, 10 kapi eteričnog ulja i pola šolje belog sirćeta.

Sipajte sodu bikarbonu u WC šolju, zatim dodajte eterično ulje i sirće. Voda će peniti nekoliko minuta uklanjajući kamenac i mrlje. Kada prestane da peni, zatvorite vodu.

Sok od limuna

U flašici s raspršivačem pomešajte sok od jednog limuna, petnaest kapi eteričnog ulja i litru vode. Sve dobro promućkajte i proizvod je spreman za upotrebu.

Domaće šumeće tablete

Sve što vam je potrebno je: 150 g sode bikarbone, 50 ml limunske kiseline, 1 kašika deterdženta za suđe i kalupi za led. Pomešajte sodu bikarbonu i limunsku kiselinu, pa dodajte deterdžent i sve zajedno promešajte. Smesu stavite u kalupe za led i ostavite da se suši oko 4 sata. Nakon toga izvadite "kockice" iz posude za led i stavite ih u teglu koju ćete hermetički zatvoriti. Stavite jednu kocku u WC šolju. Sačekajte da se otopi, zatim očistite četkom i pustite vodu.