Praktični saveti

Da li vaš frižider pravi buku? To znači veći račun za struju, ali rešenje postoji

Ako ste primetili da vam frižider radi glasnije nego ranije, nema razloga za paniku. Često je to jednostavan problem koji možete sami da rešite.

10.06.2024.

8:48

Izvor: Klik.hr.

0
Da li vaš frižider pravi buku? To znači veći račun za struju, ali rešenje postoji
Andrey_Popov/Shutterstock

Podeli:

Jedan od najčešćih razloga za bučan rad frižidera je nakupljanje prljavštine i prašine na namotajima kondenzatora koji se nalaze na spoljašnjoj strani uređaja. Zvuk koji čujete može biti rezultat napornog rada ovih zavojnica da bi frižider efikasno hladio. Prljavi kondenzatorski namotaji takođe mogu biti razlog zašto se vaš frižider ne hladi tako efikasno koliko bi trebalo.

Dobra vest je da možda nećete morati da izdvajate novac za skupe popravke. Rešenje bi moglo biti jednostavno čišćenje ove ključne komponente vašeg frižidera. Čisti kondenzatorski namotaji mogu poboljšati energetsku efikasnost vašeg frižidera, štedeći vam novac na računima za struju i budućim popravkama. Takođe, možete se trajno rešiti dosadnog zvuka.

Kako rešiti problem

Kondenzatorski namotaji su jedna od najvažnijih komponenti vašeg frižidera. Obično se nalaze na zadnjoj strani frižidera blizu dna i ključni su za sistem hlađenja. Vremenom se na njima nakuplja prašina i potrebno ih je očistiti kako bi frižider radio nesmetano. Najbolji način čišćenja je ručni usisivač.

Neki modeli frižidera ne zahtevaju čišćenje kondenzatora, dok druge treba da čisti samo profesionalac. Ako ste otkrili da sami možete očistiti kalemove, prvi korak je da isključite frižider i odmaknete ga od zida. Pronađite gde se nalaze namotaji kondenzatora i pažljivo uklonite zaštitnu rešetku, ako je potrebno. Koristite ručni usisivač da usisavate prašinu i ostatke, radeći nežno kako biste izbegli savijanje metalnih traka.

Jednostavno usisavanje može biti dovoljno da vratite zavojnice frižidera u dobro stanje. Međutim, ako je nakupljanje prljavštine značajno, razmislite o korišćenju zavojne četke. Zavojnice kondenzatora treba čistiti samo jednom ili dva puta godišnje, ali ako imate stariji frižider ili kuhinju sklonu prljavštini, možda ćete morati da povećate učestalost čišćenja.

Takođe, imajte na umu da je povremeno potrebno "odleđivati" frižider, jer nakupljanje leda može izazvati dodatnu buku.

Ovim jednostavnim koracima možete osigurati da vaš frižider radi tiho i efikasno, štedeći novac i produžavajući životni vek uređaja.