Praktični saveti

Volimo ga na sto načina, ali ga ceo život pogrešno čuvamo – nikako ovako

Maslac je jedan od onih sastojaka koje uvek želite imati pri ruci za svaki potencijalni recept, ali većina nas ga pogrešno čuva - u frižideru i u originalnom pakovanju.

30.05.2024.

8:56

Izvor: Klix.ba

1
Volimo ga na sto načina, ali ga ceo život pogrešno čuvamo – nikako ovako
kazoka/Shutterstock

Podeli:

Maslac je nezaobilazan kada pravimo hrskave kroasane, kremasti pire krompir ili najfinije kolače. Iako ljudi obično drže maslac u frižideru, to može da oteža njegovo korišćenje, ali postoji način da maslac ostane mekan. Naime, bolje je kada se čuva van frižidera.

Maslac iz prodavnice biće dobar ako ga ostavite na sobnoj temperaturi u vašoj kuhinji. Međutim, važno je da ga pokrijete poklopcem. Razlog tome je sadržaj vlage u maslacu. Budući da maslac ima nizak sadržaj vlage, manja je verovatnoća  razvoja bakterija.

Drugi potencijalni razlog je to što ima malo ugljenih hidrata i proteina. Bree Bell, registrovana dijetetičarka i stručnjakinja za sigurnost hrane, rekla je: "Maslac je siguran za jelo nakon što je držan na sobnoj temperaturi. Jedan od razloga zašto se ne kvari tako brzo kao drugi mlečni proizvodi na sobnoj temperaturi je to što ima malo ugljenih hidrata i belančevina, koji su omiljeni izvori hrane plesni i bakterija".

Ako se pravilno čuva, maslac može trajati jednu do dve nedelje van frižidera. Maslac ne smete da ostavite u originalnom omotu od voštanog papira, jer se mogu stvoriti bakterije. Takođe, morate se pobrinuti da je odložen daleko od sunčeve svetlosti na vrućem danu. Temperatura iznad 21 stepen Celzijusa prevruća je da maslac ostane napolju.

U frižideru slani maslac ima rok trajanja od jednog do dva meseca. U zamrzivaču može stajati šest do devet meseci.