Praktični saveti

Kako brzo da rashladite dom na temperaturama iznad 30 stepeni

Toplotni talas nas je zahvatio ranije nego što smo očekivali, pa će vam ovih nekoliko saveta za rashlađivanje prostora u kojem boravite dobro doći.

10.06.2024.

20:03

Izvor: Jutarnji.hr

3
Kako brzo da rashladite dom na temperaturama iznad 30 stepeni
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Nagle vrućine kakve doživljavamo poslednjih dana zagrejaće stambeni prostor brže nego što očekujete pa, ako ga nemate ili još niste servisirali svoj klima-uređaj, moglo bi vas dočekati neugodno poslepodne na kauču. Obavljanje svakodnevnih kućnih poslova u takvim uslovima teško je i može biti frustrirajuće. Da se ne biste kupali u znoju ovih dana, stručnjaci su predložili nekoliko efikasnih načina za brzo rashlađivanje stana.

Napravite protok vazduha

Ovaj savet najbolje se primenjuje u kućama, gde se savetuje da otvorite jedan prozor na donjoj etaži i drugi na suprotnoj strani na gornjoj etaži, jer tako topli vazduh izlazi kroz gornji prozor. Ako ste u stanu, jednostavno otvorite prozore na suprotnim stranama, ali po dijagonalim da promaja ne bude prejaka.

Premestite krevet na pod

Da, i ovo donosi razliku. Da samo spustite dušek na pod, biće barem malo hladnije, a stvar još bolje funkcioniše ako imate podrum. Tamo će u letnim mesecima preko noći biti pravo osveženje i moći ćete bolje da se naspavate nego na višim spratovima, na kojima struji topao vazduh.

Držite unutrašnja vrata otvorena

Još jedan način za rashlađivanje kuće jeste da držite sva unutrašnja vrata otvorena. Ako i nemate klima-uređaj na raspolaganju, ovako ćete barem onemogućiti da topli vazduh ostane "zarobljen" u jednoj prostoriji, pa će se ukupna temperatura malo regulisati.

Koristite zastore za zatamnjivanje

Zastori za zatamnjivanje ili roletne tokom letnih vrućina treba da budu navučeni. Tako ćete sprečiti da sunce direktno udara u prostoriju i smanjiti njeno dodatno zagrevanje.

Usmerite ventilator u kantu s ledom

Potebno vam je brzo i efikasno rešenje? Kanta s ledom ispred ventilatora u kratkom će roku osvežiti zagrejani prostor. Ovo možete koristiti i tokom noćnih vrućina, a među korisnim "uradi sam" rešenjima jeste i raspršivač vode u frižideru. Tako možete svako malo poprskati prostorije hladnom maglicom.

A šta odabrati u večnoj dilemi – otvoriti ili zatvoriti prozore kad je vruće? Iako će mnogi na prvu poleteti prema kvaci, stručnjaci savetuju da na velikim vrućinama prozore držite zatvorene, čak i ako u prostoriji nije dovoljno hladno. Otvaranjem rizikujete da i ono malo hladnijeg vazduha izađe napolje i zameni ga topliji.