Praktični saveti

Ako vam se moljci stalno pojavljuju u domu, evo šta da uradite

Otkrili ste brojne okrugle rupe na svojim košuljama i džemperima? Onda su se moljci za odeću verovatno proširili vašim ormarom.

25.06.2024.

12:34

Izvor: Jutarnji.hr

1
Ako vam se moljci stalno pojavljuju u domu, evo šta da uradite
Tatiana Foxy/Shutterstock

Podeli:

Jednostavan kućni lek sada bi trebalo da vam pomogne u borbi protiv štetočina. Međutim, da li lavanda zaista pomaže protiv moljaca? Postoji bezbroj saveta i metoda za borbu protiv moljaca. Zašto se lavanda od svega dokazala protiv moljaca donosimo u nastavku.

Lavanda pomaže da se rešite moljaca - čak su i naučne studije to potvrdile. Ovi insekti ne mogu podnijeti tipičan miris lavande i stoga je se radije klone. Svejedno je koristite li svježu ili sušenu lavandu. Kuglice za moljce ili male mirisne vrećice s mirisom lavande također su dostupne u trgovinama. Alternativno, možete i sami napraviti vrećicu s mirisom lavande.

New Africa/Shutterstock

Imate lavandu u svom dvorištu ili na balkonu? Odsecite nekoliko cvetnih grana i stavite cveće u male kesice. Ako želite, za to možete koristiti i sušenu lavandu. VKesice zatvorite koncem i zatim ih stavite u ormar kako biste oterali moljce. Inače, lavanda se može koristiti i kao preventiva protiv moljaca, kako se oni uopšte ne bi skrasili u vašem ormaru. Još jedna prednost je što je lavanda prirodni lek za domaćinstvo koji ne škodi ljudima ni životinjama.

Ako lavandu koristite duže vreme za borbu protiv insekata, moljci bi mogli da se naviknu na miris. To znači da će se efekat odvraćanja s vremenom smanjiti. Da biste to sprečili, trebalo bi da redovno obnavljati miris lavande u svom ormaru. Ponekad, međutim, miris lavande jednostavno nije dovoljan da se problem stavi pod kontrolu. Tada mogu pomoći samo hemijski proizvodi ili zamka s lepkom, prenosi Granny Tricks.