Praktični saveti

Odmah prestanite s ovom greškom koju svakodnevno pravite kod pranja sudova

Sigurno i vi koji čitate radite ovo...

01.07.2024.

9:05

Izvor: Jutarnji.hr

6
Odmah prestanite s ovom greškom koju svakodnevno pravite kod pranja sudova
brizmaker/Shutterstock

Podeli:

Ispiranje posuđa pre stavljanja u mašinu za pranje je besmisleno, slažu se stručnjaci za čišćenje.

Portal Cookist.com donosi razloge zašto je to tako, a prema naučnoj studiji, što je posuđe prljavije deterdžent bolje deluje. Jedino što bi trebalo da preduzmete pre stavljanja posuđa u mašinu jeste da uklonite veće ostatke hrane, evo i zašto.

1. Mašina će lošije oprati čišće posuđe

Noviji modeli mašina za sudove imaju senzore koji mogu proceniti koliko je posuđe prljavo i prema tome odrediti način pranja i temperaturu. U prevodu, ako ga isperete pre stavljanja u mašinu, ona bi mogla proceniti da je već čisto i samo ga dodatno isprati.

2. Posuđe mora biti prljavo da bi deterdžent radio svoj posao

Većina tableta za mašine za pranje sudova funkcioniše na principu prihvatanja čestica hrane na njen sastav. To znači da će deterdžent dobro odraditi posao samo ako takvih ostataka i ima.

3. Posuđe neće biti dodatno čišće

Tehnologija u mašinama dizajnirana je tako da se "nosi" s prljavim posuđem sve dok nije sasvim čisto od ostataka hrane. To znači da ne bi bilo ništa čišće ako ste posuđe prethodno isprali.

4. Veliko i nepotrebno rasipanje vode

Godišnje ćete potrošiti više od 20 hiljada litara vode bespotrebno ako svakog dana ispirate posuđe ručno pre stavljanja u mašinu. Kad se ovako preračuna, jasno je da se radi o velikom i nepotrebnom rasipanju vode.

5. Uzaludno trošenje vremena

A ni vreme nije za bacanje. S obzirom na to da je ispiranje posuđa pre pranja sasvim nespotrebno, iskoristite tih petnaestak minuta za kratku dremku, surfanje po društvenim mrežama ili šta već vas veseli.