Praktični saveti

Kućne biljke koje nam pomažu da rashladimo dom

Da li ste znali da biljke mogu rashladiti vaš dom? Saznajte koliko je korisno da imate ovih pet zelenih lepotica.

01.07.2024.

12:53

Izvor: Zadovoljna.hr/L.Š.

0
Kućne biljke koje nam pomažu da rashladimo dom
Mid Tran Designer/Shutterstock

Podeli:

Biljke su nam omiljena dekoracija tokom cele godine, a preko leta imaju jednu važnu funkciju koja bi mogla da nam olakša život kad temperature skoče iznad 35.

Ovaj jeftini i ekološki prihvatljivi način hlađenja zatvorenih prostorija, nedavno je potvrdila NASA u studiji "Earth Science". Poznato je da biljke mogu proeniti temperaturu zemljine atmosfere kroz proces fotosinteze.

Primera radi, šumske krošnje povećavaju vodenu paru u atmosferi. Tako uzrokuju više padavina i blokiraju sunčevu svetlost. Isti sistem koriste i određene kućne biljke koje ispuštaju višak vode iz lišća, a to je prirodni proces hlađenja njih samih, ali i prostora u kojem se nalaze.

1. Fikus gumijevac

Ovu prekrasnu biljku krase veliki listovi koji dolaze u raznim nijansama zelene i u šarenoj boji. Što biljka ima više listova, i što su oni veći, to će bolje rashladiti prostoriju u kojoj se nalazi.

Ova super biljka će upijati vodu kroz korenje, a zatim otpuštati vlagu kroz pore koje se nalaze na donjoj strani listova.

Savet: Fikus gumijevac je vrlo zahvalna biljka koja ne zahteva previše brige. Najvažnije je da ga pravilno zalivate. Ako preterate s vodom, brzo će istruliti, a ako ga retko zalivate, listovi bi mogli da otpadnu. Najbolje bi bilo da fikus posadite u posudu s rupicama, pa mu omogućite da popije vode koliko mu je potrebno.

2. Aloe Vera

Kao što smo spomenuli, u procesu transpiracije, iz nekih biljaka isparava voda i na taj način hladi prostor u kojem se nalazimo. Znamo da je aloe vera odlična kod opekotina, bilo od sunca, ili svakodnevnih kuhinjskih povreda, jer hladi opečeno mesto i eliminiše bol.

Aloe vera sadrži velik udeo vode, pa je jedna od najboljih opcija za prirodno hlađenje doma. Iako bolje uspeva napolju, uz nekoliko jednostavnih saveta je lako možete gajiti i unutra.

Savet: Postavite je kraj prozora jer traži prirodno svetlo kako bi uspela. Ima plitak koren, pa je posadite u širokoj posudi. Aloe veru bi bilo najbolje zalivati maksimalno dva puta nedeljno.

Chernova Yuliia/Shutterstock

3. Fikus Bendžamin

Fikus Benjamin, ili "plačuća smokva", dolazi iz Azije kako bi nam pomogao da prebrodimo toplotni talas. Jedno je od retkih stabala koje rastu u zatvorenom prostoru i odličan je u održavanju prostorije hladnom i vlažnom.

Ova mala šumska krošnja će odlično rashladiti prostoriju u kojoj se nalazite, posebno ako pored fikusa stavite i druge biljke. Grupišući biljke, stvarate mali atmosferski ekosistem i na taj način podstičete vlažnost u prostoriji.

Savet: Fikus Benjamin lako uspeva u svakom domu, a najbolje je držati ga na sunčanom mestu. Bez problema podnosi visoke temperature, a tokom leta je dovoljno zalivati ga jednom nedeljno.

E.Va/Shutterstock

4. Palma sreće

Palme samoniklo rastu u tropskim krajevima i automatski nas podsećaju na leto. Na Jadranu rastu gotovo u svakom dvorištu, a u ostatku sveta se uzgajaju kao ukrasne biljke. Osim letnjeg ambijenta koji stvara, palma nam može pomoći da rashladimo prostor u kojem se nalazimo. Najbolja palma za uzgoj u zatvorenom prostoru je palma sreće.

Zeleno lišće palmi upija CO2 i oslobađa kiseonik. Što je veća površina lista, to oslobađa više kiseonika. Lišće palmi stvara svojevrsnu malu prašumu koja prostoriji daje svežinu.

Savet: Palme rastu jako sporo, pa ćete morati da se naoružate strpljenjem. Leti je palme potrebno obilno zalivati i jednom mesečno prihranjivati tečnim đubrivom.

Jus_Ol/Shutterstock

5. Svekrvin jezik (Sanseverija)

Ova biljka koja se još naziva i "zmijin jezik", poznata je kao ukrasna biljka koja čisti vazduh od različitih toksina. Poput aloe vere, ima velik udeo vode, pa ispušta puno hladne vlage u vazduh. Osim vlage, ispušta i velike količine kiseonika koji će vam omogućiti da lepo spavate za vreme velikih vrućina.

U Kini je svekrvin jezik popularan po osam vrlina koje podstiče, a tradicionalno se stavlja ispred vrata kako bi vrline mogle da cirkulišu kroz kuću.

Savet: Najviše mu odgovara temperatura od 15 do 30 stepeni. Najčešće vene ako ga previše zalivate i ako mu je hladno, pa pripazite da ima dovoljno svetla i toplote. Leti ga zalivajte dva puta nedeljno mlakom vodom.

Adam Yee/Shutterstock