Praktični saveti

Sedam stvari za izbegavanje u dnevnoj sobi – izazivaju stres

Nekoliko saveta kako da dnevnu sobu učinite najlepšim mestom za opuštanje u domu.

27.08.2024.

19:36

Izvor: Jutarnji.hr

0
Sedam stvari za izbegavanje u dnevnoj sobi – izazivaju stres
Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Dnevna soba je obično u svakom domu mesto za druženje, odmaranje, oaza za mir i toplinu. Međutim, prema psihološkim terapeutima, može biti i izvor stresa, ukoliko u njemu stvari nisu kako treba. Na portalu Ideal Homes konsultovali su stručnjake koji su detektovali koji se to stvari koje su izvor najvećeg stresa u dnevnoj sobi.

Dali su ujedno i savete kako da ih jednostavno izbegnete i time povećate harmoniju i dobar osećaj u prostoriji u kojoj se provodi najveći deo dana.

1. Intenzivna boja na zidu

Psiholog Lee Chambers rekao je da iako možemo imati različite interakcije s bojama, zavisno od preferencija i simbolike, treba uzeti u obzir da crvena može biti stimulirajuća, ubrzati otkucaje srca i izazvati osećaj hitnosti što može pojačati osećaj stresa.

"Svetle i intenzivno narandžaste i žute nijanse mogu imati slično dejstvo, ako se koriste u preteranim količinama, one nam zapravo daju energiju i želju da se nešto učini, što može izazvati uznemirenost i frustraciju", istakao je Chambers.

Nasuprot tome, hladne, tamne boje, naročito one s nedovoljno osvetljenja, mogu delovati hladno i neprijatno. Neki ljudi bi zbog toga mogli da se osećaju neugodno. Stresno može biti i previše kontrasta, jer to prostor može učiniti preterano stimulativnim.

"Za mirnu, opuštenu dnevnu sobu uzmite u obzir nežno plavu i zelenu, koje su često povezane s osećajem vedrine i prirodne ravnoteže, kao i boju lavande ili bledo ružičastu", dodaje Chambers.

2. Punktovi s neredom

"Dnevna soba je mesto gde možete podići noge i opustiti se, tako da kada stvari nisu na svom mestu ili su u prolazu, poput hrpe papira ili odeće koja čeka peglanje, jednostavno se ne možemo opustiti", rekla je profesionalna organizatorka i psihoterapeutkinja Kate Ibbotson. Za rešavanje ovog problema dala je nekoliko smernica kako brzo i efikasno srediti nered, ali i čime opremiti dnevni boravak u istu svrhu.

Kate predlaže nameštaj s ugrađenim mestom za odlaganje poput kauča ili taburea s poklopcem, male police s pletenim kutijama koje se mogu jednostavno izvaditi i uopšteno ne previše nameštaja i predmeta. Uz ove savete i dnevnu rutinu čišćenja od koje ne biste smeli odustajati, uredan dnevni boravak je zagarantovan.

3. Previše svetla

Prijatno osvetljenje koje nije ni progušeno ni preterano najbolji je izbor za dobar osećaj u prostoru. Zato je važno pažljivo odabrati glavni izvor svetlosti, i to prema njegovim arhitektonskim svojstvima, kao i prema strani sveta na kojoj se nalazi.

Ovde je vrlo važna mera pa, ako želite pomoću svetla da naglasite delove nameštaja ili, primera radi, veštački kamin, napravite to s prigušenim LED svetlima kako ne biste dobili efekat suprotan od željenog - umesto tople svetlosti uznemirujuće blještavilo.

4. Dominantan televizor

TV ekrani postajali su sve veći i veći tokom godina, a to nije uvek dobro za udobnost same prostorije u kojoj se nalazi. U idealnom slučaju želite da vaš TV bude tačno u nivou očiju kada sedite. I trebalo bi da bude oko 180 centimetara udaljen od vas, ako je reč o televizoru srednje veličine.

Ovakvo se pozicioniranje savetuje kako bi tokom gledanja televizora mogli najugodnije da se smestite u sofu i pritom ne budete previše izloženi buci ili jakoj svetlosti.

5. Prenatrpan prostor

Ako vaša soba deluje klaustrofobično ili je teško hodati uokolo bez da zapnete za nešto, to naprosto znači da imate previše nameštaja ili stvari.

"Razmislite o svim različitim aktivnostima koje se odvijaju u sobi. Takođe, razmislite kako želite da se osećate u toj prostoriji. Ako želite da se osećate opušteno i prijatno, tada ćete verovatno imati potpuno drugačiji pristup dizajnu kao da želite da prostor deluje sveže i minimalistički", rekla je dizajnerka enterijera Anna Maria Stoltman.

Prenatrpan prostor može izazivati nervozu i stres, dok minimalistički uređena dnevna soba poziva na opuštenost i harmoniju.

6. Kao da vas netko posmatra

Prozori kroz koje se sve vidi mogu izazvati osećaj "kao da vas netko posmatra", a to nije nimalo opuštajuće. Zavese koje garantuju diskreciju dobar su izbor u urbanim sredinama. S njima ćete se osećati intimnije i zaštićenije, a to sve svakako smanjuje stres izazvan užurbanom svakodnevicom.

Ako želite da sačuvate nivo osvetljenja, ali i privatnost, druga opcija su roletne odozgo prema dole, odozdo prema gore. "One kontrolišu privatnost u nivou očiju, a istovremeno čuvaju prirodno svetlo i vaš prozor u svet", objašnjava.

7. Neudobna sofa

Bolovi u ramenima i leđima mogu biti izazvani neudobnom sofom. Zato pazite pri izboru, jer ne želite da čitav idući dan provedete u bolovima, a posledično i stresu od istih. Udobna sofa, savetuju na stranici Ideal Homes, imaće tri kvaliteta, a to su čvrsto punjenje, kvalitetno obložen okvir i prave uglove za visinu.

Iako je reč o sjedenju, visina korisnika sofe jako je bitna. Zato, ako ste niži, kupite "pliću" sofu s nižim naslonom, i obrnuto, za visoke ljude pravi je izbor dublja sofa.