Praktični saveti

Stavite plastičnu foliju u zamrzivač i rešite problem koji vas već dugo muči

Ako stavite providnu foliju u zamrzivač rešićete problem koji muči puno ljudi širom sveta. Ovaj trik može poboljšati rukovanje folijom.

17.09.2024.

8:30

Izvor: Klix.ba

0
Stavite plastičnu foliju u zamrzivač i rešite problem koji vas već dugo muči
Feng Yu/Shutterstock

Podeli:

Hlađenjem u zamrzivaču menjaju se površinske molekule filma, smanjujući statički elektricitet i sprečavajući lepljenje za ruke ili za sebe. Dakle, kada je izvadite, možete je lakše odmotati.

Kad se folija ponovno zagreje, ponovno će postati lepljiva. Tako ćete imati dovoljno vremena da je koristite kako želite. Ako često koristite providnu foliju za zamrzavanje hrane, preporučljivo je korišćenje dva do tri sloja kako bi se hrana bolje očuvala.

Isto tako, mnogi drže plastičnu foliju u fioci pored aluminijske folije, papira za pečenje i vreća za smeće, ne znajući da postoji bolji način za njeno spremanje.

Ako imate problema s odmotavanjem plastične folije, trebalo bi da je držite u zamrzivaču. To je zato što je dizajnirana da se zalepi za posuđe i hranu, pa je logično da je ponekad ne možete odvojiti. Međutim, držanje u zamrzivaču rešiće taj problem.

Većina plastičnih folija izrađena je od polietilena, vrste plastike koja se najčešće koristi u svetu. U plastičnoj foliji, polimerne molekule su jako čvrste i prirodno lepljive. Međutim, proizvođači dodaju i lepke koji omogućuju prianjanje na druge materijale.

goffkein.pro/Shutterstock

Naravno, takođe je poznato da plastična folija stvara statički elektricitet, što dovodi do argumenta za njeno skladištenje u zamrzivaču. Prema The Kitchenu, hladan vazduh smanjuje statiku, a plastična folija takođe gubi svoju lepljivost na nižim temperaturama zbog molekularnih razloga.

"Prianjanje između komada plastike može biti podstaknuto molekulama na površini koje se preuređuju kako bi stvorile slabe hemijske veze, a niža temperatura može malo inhibirati taj proces", objasnio je profesor fizike Chad Orzel.

Važno je naglasiti da plastična folija ne mora stalno biti u zamrzivaču. Ako imate problema s odvajanjem folije, dovoljno je da je ostavite u zamrzivaču 15 minuta pre nego što je nameravate koristiti. Na kraju, nakon što završite s folijom, svakako ostavite jedan mali kraj plastične folije spolja. Zalepite ga lepljivom trakom na deo kutije, jer ćete tako sprečiti da sledeći put morate pronaći završni komad.