Praktični saveti

Nikad ne kupujte ovakvu posteljinu, nećete se dobro naspavati

Ukoliko želite miran i prijatan san, ove bolje posteljine bi najbolje bilo da izbegavate.

23.09.2024.

8:43

Izvor: Jutarnji.hr

0
Nikad ne kupujte ovakvu posteljinu, nećete se dobro naspavati
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Znate li da boje u životnom prostoru utiču na naše raspoloženje? Iako je izbor boje prvenstveno individualan, pokazalo se da različite nijanse izazivaju određene emocije, stoga je vrlo bitno koje ćete boje uneti u svoj dom.

Terapeuti iz specijalizovane terapeutske ordinacije u Koloradu tvrde da žuta, narandžasta, crvena i ostali topliji tonovi mogu izazvati osećanja od prijatnog do ljutnje, dok su hladniji tonovi poput plave, zelene ili ljubičaste povezani s osećanjima tuge ili smirenosti.

Iako bi uopšteno pravilo bilo da u svoj dom unesete hladnije boje kako biste stvorili spokojno i pozitivno okruženje, treba imati na umu da, ako prvi put uređujete spavaću sobu, nijanse koje odlučite da koristite na zidovima, dekoru ili posteljini mogu uticati na vaše raspoloženje i san. Tako biste prilikom izbora boje za posteljinu mogli da se iznenadite nijansama koje bi trebalo da izbegavate. One mogu odgovarati određenom stilu koji pokušavate da postignete, ali mogu biti razlog zašto ne možete dobro da se naspavate.

Evo spiska boja koje bi trebalo da izbegavate...

Ljubičasta

Ljubičasta podstiče osećaj kreativnosti i tajanstvenosti, što je već loš znak ako tu boju koristite na svojoj posteljini. Ona je povezana s duhovnošću pa bi vas, tvrdi Colours Explained, moglo držati budnima celu noć razmišljajući o svemu i svačemu. Ako kupite ljubičastu posteljinu, sigurno ćete imati čudne živopisne snove ili noćne more, tvrdi Casper. Ne samo da će vam ukrasti san, već takođe može da vas učini tužnim ili frustriranim. Možete se radije odlučiti za svetlije nijanse ljubičaste, poput lavande, kako bi vam pružile smirenije emocije.

Bela

O beloj u enterijeru "lome se koplja". Neki tvrde da deluje previše sterilno, a nekima je omiljena kao baza koju nadograđuju drugim koloritnim elementima. Što se tiče bele posteljine, ta kupovina bi mogla da se pokaže pogrešnim potezom. NewsBeezer tvrdi da bela posteljina može uticati na nivo melatonina i poremetiti vam raspored spavanja. Reč je o hormonu odgovornom za regulaciju cirkadijalnog ritma vašeg tela koji upravlja prirodnim ciklusom spavanja. Bele posteljine mogu da prevare vaš mozak da misli da je noću dan, sprečavajući vas da zaspite ili pak da otežavaju buđenje.

Pixel-Shot/Shutterstock

Crvena

Crvena je povezana s osećanjem odvažnosti, energije, strasti, ali i zavisti. Pobuđuje razne emocije kada ste u blizini elemenata s tom bojom, posebno kada spavate. Zbog crvene se možete osećati tužno ili ljutito bez razloga, a to bi, prema značenju boja, moglo da vas drži budnima noću. Osim toga, crvena posteljina takođe može privući stenice, navodi Medical Daily. Pokušajte zato da ciljate prema žutoj ili zelenoj posteljini kako ne biste imali problema sa stenicama, a crvenu sačuvajte za detalje i ukrase.

Crna

Crna je tajanstvena i moćna, ali može doneti negativne emocije kao što su tuga i strah. Iako vas bela posteljina može naterati da ostanete budni, čaršavi tamnijih boja poput crne takođe mogu imati isto dejstvo, a uz to izazivaju i negativna osećanja, navodi The Sleep Doctor. S crnom posteljinom soba može delovati sofisticirano i elegantno, ali vas ujedno može sprečiti da se osećate opušteno i ugodno kada je vreme za spavanje. Umjsto na posteljini, crnu upotrebite na komadu nameštaja ili ukrasnom predmetu.

Smeđa

Iako u svom domu možete koristiti razne nijanse smeđe, što je trenutno vrlo popularna paleta boja u svetu enterijera, najbolje je kloniti se tamne, smeđe posteljine. I one, slično crnoj, mogu izazvati negativna osećanja i sprečiti vas da dobro spavate celu noć. Smeđa može biti savršena kao boja pozadine za nameštaj, ali nešto što vas pokriva dok spavate nije najbolja opcija. Verywell Mind navodi da se smeđa povezuje s tugom i usamljenošću, što je nešto što želite da izbegnete da osećate dok spavate. Ako odlučite da koristite smeđu boju u svojoj spavaćoj sobi, uparite je s nijansama plave kako biste je povezali sa zemljanim tonovima.