Praktični saveti

Za ovih 8 stvari u kupatilu nema mesta: Odmah ih izbacite

Stručnjaci savetuju šta ne bi trebalo da držite u kupatilu, bilo iz funkcionalnih, estetskih ili iz zdravstvenih razloga.

13.09.2024.

9:24

Izvor: Jutarnji.hr

1
Za ovih 8 stvari u kupatilu nema mesta: Odmah ih izbacite
iamsuleyman/Shutterstock

Podeli:

Prilikom uređenja enterijera mnogi teže ka savršenstvu, maštajući o savršeno funkcionalnom i besprekorno čistom domu. Međutim, pet ili deset godina kasnije, kad se suoče s realnošću, shvate da je uređenje nekih prostorija otišlo u pogrešnom smeru.

Primera radi, tu je kupatilo, koje s vremenom može početi da izgleda  prenatrpano, neuredno, a ponekad i zastarelo. Da, svakodnevni porodični život može uzeti svoj danak, no činjenica jeste da se i neki trendovi menjaju. Zato dizajneri izdvajaju osam stvari koje su danas višak u kupatilu, iz funkcionalnih, ali i estetskih, kao i zdravstvenih razloga.

Lažne biljke

Ne dovodite se u iskušenje dekorisanja veštačkim biljkama. One skupljaju prašinu i gube svoju vizuelnu privlačnost. Kupatilo je odlično mesto za malo bujnog zelenila, pogotovo zato što će neke biljke pomoći u apsorpciji vlage i pročišćavanju vazduha. Pre nego što se odlučite za ozelenjavanje ove prostorije, svakako proverite da li su to sorte koje će uspevati u vlažnom okruženju prostorije. Da, prašina se može skupljati i na živim biljkama, ali barem ih možete poprskati vodom u tuš-kabini, a tako ih ujedno možete i zaliti.

Ugaone i hidromasažne kade

Pre 30 ili 40 godina činilo se da je veće uvek bolje. Velike kade i upečatljive ugaone ili hidromasažne kade s džakuzijem smatrale su se apsolutnim vrhuncem luksuza. Međutim, teško je protivrečiti dizajnerki Nikol Roe s Floride, koja kaže da je manje često više, barem kad je u pitanju kreiranje funkcionalnog i čistog kupatila.

"Preterano velike ugradne kade s visokim rubovima koji se teško čiste postale su manje popularne zbog svoje nepraktičnosti. Često su zauzimale vrednu kvadraturu, naročito u ugaonim prostorima, čineći kupatilo skučenim i manje funkcionalnim", rekla je za Homes & Gardens.

Tepisi

O ovome nema pregovaranja, tvrde dizajneri. Tepisi u kupatilu očigledni su higijenski problem, i to ne samo zbog štetnog prskanja prilikom puštanja vode iz vodokotlića.

"Iako su prijatni pod nogama, tepisi nisu idealni za mokro okruženje. 'Mogu zadržati vlagu i bakterije, što dovodi do neugodnih mirisa i potencijalnih zdravstvenih opasnosti. Osim toga, voda može lako da procuri ispod tepiha, gde može sakriti stara oštećenja od vode i podstaći rast plesni,, koji je teško otkriti i rešiti", upozorila je Nikol Roe.

myboys.me/Shutterstock

Otvorene police

Iako se u poslednje vreme uzdižu otvorene police u kuhinji ili pak dnevnoj sobi, gde želimo da izložimo svoje sitne dragocenosti i lepo posuđe, takav način skladištenja u kupatilu je problematičan. On svakako može izgledati moderno, ali u kupatilima često dovodi do neurednog izlaganja toaletnih potrepština i peškira koje je bolje držati dalje od pogleda. Dizajnerka Eni Dauning, koja ima iskustva s dizajniranjem kupatilskog nameštaja, problematičnim smatra i ormariće iznad toaletne šolje, opisujući ih kao klaustrofobične "lupkalice za glavu".

Zidni radijatori i držači peškira

Dizajneri takođe savetuju izbegavanje zidnih držača i grejača za peškire, a umesto njih predlažu kukice. Na njih se peškiri mogu vrlo lako okačiti pomoću tračice, a što se tiče grejanja, luksuznija opcija bila bi podno grejanje. To će pomoći da se peškiri osuše i po hladnijem vremenu.

Previše toaletnih potrepština

Kozmetika i toaletne potrepštine imaju rok trajanja, zato redovno proveravajte, sortirajte i menjajte. Nered u toaletnim i kozmetičkim potrepštinama jedno je od područja kupatilskog bontona koje uvek iznervira stručnjake. Primera radi, za Eni su nepotrebni preterano izdeljeni ormarići i organizatori, dok Erika Džejms na svoj spisak nepotrebnih stvari stavlja držače četkica za zube i držače maramica.

Teške zavese

Debele zavese gotovo su jednako problematične kao i tepisi u kupatilu. Oni upijaju kondenzaciju, stvarajući savršeno okruženje za razvoj plesni, i vrlo brzo mogu pokazati znakove oštećenja.

Korpe za veš

Iako se može razumeti praktičnost držanja korpe za veš pri ruci u kupatilu, ako pokušavate da stvorite umirujući intimni prostor, prljavu odeću najbolje je skupiti i sakriti u ugrađeni ormarić, ili sasvim izbaciti iz kupatila i staviti, po mogućnosti, u vešeraj.