Praktični saveti

Eko-program ili brzo pranje? Šta vam na mašini za sudove štedi najviše novca

Sve mašine za pranje sudova nude tri osnovna programa: glavni ili automatski, eko, i brzo pranje.

27.08.2024.

9:22

Izvor: Večernji.hr/Ana Hajduk

0
Eko-program ili brzo pranje? Šta vam na mašini za sudove štedi najviše novca
Damian Lugowski/Shutterstock

Podeli:

S portala Which? testirali su tri modela mašina te otkrili da brzo pranje, poznato i kao "quick wash" ili "express", ima svoja ograničenja. Iako štedi vreme, brzo pranje ne čisti i ne suši posuđe jednako delotvorno kao glavni program, a pritom troši više energije i vode, što povećava troškove.

S druge strane, eko-način rada, iako takođe nije tako efikasan u čišćenju i sušenju kao glavni program, troši manje energije i vode te je dugoročno jeftiniji za korišćenje.

U kratkom testiranju brzog pranja, tri mašine poznatih brendova pokazale su se manje delotvornima u čišćenju od istih mašina koje su prale po glavnom programu (74% efikasnosti u odnosu na 83%). Brzo pranje je takođe bilo manje efikasno u sušenju, s postotkom od 76% u poređenju s 82%, i ostavljalo je više vodenih mrlja na posuđu.

Mašina koja je bila programirana za eko-način rada nije očistila tako dobro kao kada radi u režimu glavnog programa (79% prema 83%) i nije sušila posuđe jednako efikasno (76% prema 82%). Međutim, koristila je manje energije i vode, što može za rezultat imati uštedu od oko 30% godišnjih troškova. Prelazak na ekonomičniji način rada može smanjiti godišnje troškove sa 74 evra na 55 evra, što bi tokom pet godina donelo uštedu od 100 evra u poređenju s glavnim programom, odnosno 130 evra u poređenju s brzim pranjem.

Što se tiče trajanja, glavni program u proseku traje oko 2 sata i 30 minuta. Eko-način rada traje duže, oko 3 sata i 55 minuta, dok brzo pranje obično traje oko jedan sat, u zavisnosti od proizvođača. Brže pranje znači da uređaj mora brže menjati temperaturu i potrošnju vode, što može povećati potrošnju energije i vode uprkos kraćem trajanju.

Eko-način rada, s druge strane, koristi sporiji i postupniji pristup zagrevanju, što smanjuje potrošnju energije i vode. U probnom istraživanju, eko-način rada potrošio je 8,88 litara vode po ciklusu, dok je glavni program potrošio 10,79 litara, a brzo pranje 10,46 litara.

Dakle, za optimalno čišćenje, sušenje i energetsku efikasnost, glavni program je najbolji izbor. Brzo pranje je korisno samo kada ste u žurbi, dok je eko-način rada najbolji za dugoročne uštede i manji uticaj na okolinu.