Praktični saveti

Kesicu sode bikarbone uvek nosite u tašni: Bićete oduševljeni kada čujete zašto

Moć sode bikarbone!

01.10.2024.

13:44

Izvor: Krstarica

0
Kesicu sode bikarbone uvek nosite u tašni: Bićete oduševljeni kada čujete zašto
Chernova Yuliia/Shutterstock

Podeli:

Primena sode bikarbone je neverovatna. Njom čistimo kuću, koristimo je u kuhinji, pomaže kod zdravstvenih tegoba, ali i u kozmetičke svrhe. Ona je svemoguća i zbog toga je uvek i svuda morate nositi sa sobom.

Evo zašto bi trebalo da sodu bikarbonu uvek imate pri ruci.

Uklanjanje ivera iz kože

Pomešajte pola kašičice sode bikarbone s malo vode, dok ne dobijete gustu pastu. Dobijenu smesu nanesite na povređeno mesto tako da u potpunosti prekrije iver. Preko paste zalepite flaster i ostavite ga na koži 24 sata. Nakon tog vremena, iver bi već trebalo da bude toliko izvan kože da se bez problema i bezbolno može ukloniti pincetom.

Opekotine od sunca

Kašičicu sode bikarbone pomešajte sa šoljicom hladne vode. Potom umočite čistu gazu i nanesite rastvor na kožu. Osetićete olakšanje i osveženje.

Oporavak za umorne noge

Kad je vašim nogama potrebno posebno osveženje, umočite ih u mlaku kupku s 2–3 kašičice sode bikarbone. Kasnije ih počastite pilingom od sode i meda.

Prirodni dezodorans

Ukoliko želite da izbegnete aluminijum i parabene iz konvencionalnih dezodoransa, jednostavno pomešajte prstohvat sode bikarbone s vodom i nanesite ispod pazuha. Ili potražite recept za prirodni dezodorans koji sadrži sodu, kokosovo ulje i eterična ulja. Ova kombinacija sastojaka onemogućuje razvoj bakterija i efikasno štiti od neprijatnih mirisa.

Osveživač daha

U jedan decilitar vode promešajte kašičicu sode bikarbone i kap eteričnog ulja čajevca. Nekoliko puta promućkajte, potom ispljunite i tako efikasno neutralizujte neprijatan zadah.

Nakon uboda komaraca

Ublažite nepodnošljiv svrab nanošenjem paste od sode bikarbone s malo vode ili ujed samo pospite sodom. U pastu možete dodati i kap eteričnog ulja lavande.