Praktični saveti

Na kojoj temperaturi prati farmerke da dugo ostanu kao nove

U nastavku proverite koja je najbolja temperatura za pranje farmerki, koliko često da ih peremo i da li je potrebno koristiti omekšivač.

05.10.2024.

19:24

Izvor: Zadovoljna.hr

0
Na kojoj temperaturi prati farmerke da dugo ostanu kao nove
Damian Lugowski/Shutterstock

Podeli:

Nakon što je odgonetnuto na kojoj temperaturi je najbolje prati donji veš kako bismo ubili sve bakterije, saznajte i na kojoj temperaturi treba da peremo farmerke.

Koliko često prati farmerke?

Farmerke ne treba prati prečesto. Čestim pranjem mogu izgubiti boju, a materijal se može brže istrošiti. Preporučuje se pranje nakon tri do četiri nošenja, zavisno od toga koliko su prljave ili koliko su izložene znoju. Ako ne izgledaju prljavo, moguće ih je osvežiti provetravanjem na vazduhu ili eventualno upotrebom sredstva za uklanjanje mirisa.

Na koliko stepeni prati farmerke?

Temperatura zavisi od vrste farmerki, ali uopšteno - preporuka je pranje na 30 do 40 stepeni. Pranje na nižim temperaturama pomaže pri očuvanju boje i elastičnosti tkanine. Pranje na višim temperaturama može dovesti do skupljanja i izbleđivanja boje, posebno ako su farmerke tamnije, ali najbolje je proveriti etiketu.

Treba li koristiti omekšivač za pranje farmerki?

Omekšivač se uopšteno ne preporučuje za farmerke. Iako može činiti tkaninu mekšom, omekšivači mogu s vremenom oslabiti vlakna džinsa i smanjiti njegovu trajnost. Takođe, omekšivači mogu stvoriti sloj na površini zbog kojeg džins ne diše. Umesto omekšivača možete razmisliti o upotrebi sirćeta, koji može pomoći pri omekšavanju džinsa bez oštećivanja vlakana.

Proverite i zašto odeća ne miriše iako smo stavili omekšivač.