Praktični saveti

Sredite garderobu za manje od sata: Jedno pravilo zlata vredi, primenite ga

Ima li išta gore od sređivanja garderobe i organizacije prostora u ormanu? Uz ovih nekoliko saveta biće vam lakše da obavite taj posao.

24.09.2024.

14:52

Izvor: Jutarnji.hr

0
Sredite garderobu za manje od sata: Jedno pravilo zlata vredi, primenite ga
Roman Samborskyi/Shutterstock

Podeli:

Haotičan orman, naročito onaj s malo prostora za spremanje, može poremetiti dnevnu rutinu, zbog čega se možemo osećati frustrirano i preopterećeno, ili čak kasniti s planovima. Zato je važno da redovno pregledate odeću kako biste videli šta bi trebalo ostaviti, a šta izbaciti, što je važno za održavanje reda u ormanu.

Kako brzo srediti svoju odeću s manje stresa?

Posvetimo malo vremena organizovanju vaše odeće koristeći metode koje smo naučili od profesionalnog organizatora. Kako biste lakše upravljali stvarima, sređujte deo po deo svog ormana (ali ako mislite da se možete nositi s celom garderobom odjednom, izvolite!). Postavite tajmer na 30 minuta ili sat – bez obzira na vreme koje vam najviše odgovara. Nakon što vreme istekne, uzmite pauzu i odlučite da li vam je potrebna ili želite ići na još jednu turu od 30 minuta ili sata ili želite da stanete i vratite se na ovo neki drugi put.

U nastavku donosimo neke principe i pravila za uklanjanje nereda koji će vam pomoći da sredite svoj dom.

Uklanjanje nereda jednako je psihički zahtevno koliko i fizički zamorno. Morate doneti mnogo odluka o tome šta ostaje ili odlazi, što može biti emocionalno opterećujuće. Zato je važno imati dobru mantru. Može to biti reč, izraz, pravilo, izjava ili filozofija koja će vam se svideti i držati vas na pravom putu. Evo nekoliko ideja (ali slobodno stvorite sopstvenu ili ih imajte više).

"Manje je više", rekao je Majs van der Roe (što je u skladu s minimalističkim stilom života).

Uverenje Emili Lej je da vam je potrebno samo "najbolje, omiljeno i neophodno".

"Nemojte u svojoj kući imati ništa za šta ne znate da je korisno ili da verujete da je lepo”, rekao je Vilijam Moris.

Pravilo "Jedan unutra, jedan napolje" – za svaki predmet koji unesete, jedan mora ići napolje kako biste održali ravnotežu,  ili onaj teži način – jedan unutra, tri napolje.

Ako je to jednostavno učiniti, učinite to sada, kako biste sprečili nakupljanje nereda.

"Nered nisu samo stvari u vašem ormanu; to je sve što se ispreči između vas i života koji želite da živite", rekao je Piter Volš.

"Mesto za sve i sve na svom mestu", rekao je Bendžamin Frenklin.

Pearl PhotoPix/Shutterstock

Postavite osnovna pravila

Ovih pet osnovnih pravila dobro će vam doći kada zapnete na određenoj stvari. Prilikom uklanjanja nereda trebalo bi sebi da postavite sledeća pitanja:

Da li sam koristio ovu stvar u protekloj godini? – Ako nije nošeno, korišćeno od prošle jeseni, možda je vreme da ga se rešite.

Hoću li stvar koristiti u sledećoj godini? – Budite iskreni i razmislite hoćete li je koristiti umesto hoćete li je možda koristiti. Ako nemate stvarnu potrebu ili plan, onda je odgovor da nećete.

Da li bih ovo danas ponovo kupio? Imajte na umu svoje trenutni ukus, navike i prioritete. Ostali faktori koje treba uzeti u obzir: odgovara mi ili posedujem bolju verziju?

Ako je pokvaren, da li ga vredi popraviti? Moraćete da odvagnete cenu i korist odvajanja vremena za popravku. Takođe možete postaviti rok kada ćete popraviti te stvari. Ako do tada ne bude učinjeno, rešite ga se.

Da li bih zadržao ovo ako se preselim? Da li biste odvojili vreme da ga spakujete, premestite i raspakujete? Kada smo prisiljeni da razmišljamo o tome šta ostaje i odlazi u velikom potezu, malo smo odlučniji.

Ako na većinu pitanja odgovarate "ne", to je znak da bi trebalo da se rešite predmeta, bilo da ga poklonite, prodajete ili bacate.

Evo kako ćete to učiniti

Započnite tako što ćete izvaditi odeću iz ormana i položiti je na krevet ili čaršav na podu. Razvrstajte predmete po kategorijama. To mogu biti različite vrste majica bez rukava, majica dugih rukava, ili farmerke, majice, haljine i drugo, u zavisnosti od toga s koliko stvari raspolažete.

Brzo donosite odluke o svojim stavkama postavljajući sebi pitanja i pridržavajući se osnovnih pravila koja smo naveli. Ostale stvari koje treba uzeti u obzir: Sviđa li vam se ovaj predmet? Ili, ako imate duplikate ili slične artikle, odaberite onaj koji vam se najviše sviđa.

Složite predmete na nove gomile: ono što ćete zadržati, što treba donirati ili prodati i što treba popraviti pre nego što se vrati u vaš orman. Ako naiđete na nešto što za vas ima sentimentalnu vrednost, a ne možete doneti brzu odluku o tome, ostavite to sa strane.

Predmete koje čuvate spakujte nazad u orman na organizovan način.

Profesionalni savet: Ako primetite da vam nedostaje organizacija u ormanu, razmislite o implementaciji novih sistema i proizvoda koji će činiti čuda u vašem prostoru.