Praktični saveti

Odmah ćete isprobati ovaj trik: Profesionalci stavljaju papir za pečenje na dno rerne, evo zašto

Stavljanje papira za pečenje na dno rerne možda zvuči neobično, ali je to je zapravo trik koji koriste i profesionalni kuvari – i to s dobrim razlogom.

21.10.2024.

13:17

Izvor: Zadovoljna.hr

0
Odmah ćete isprobati ovaj trik: Profesionalci stavljaju papir za pečenje na dno rerne, evo zašto
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Ako volite da kuvate i želite da vaša jela budu vrlo blizu onima iz restorana, uz umeće i ljubav prema kuvanju potrebni su vam i mali trikovi, a neki od njih stvarno prave značajnu razliku.

Jedan od takvih saveta je i pomeranje rešetke i stavljanje papira za pečenje na dno vaše rerne prilikom termičke obrade hrane u njoj. Rernu je potrebno jako zagrejati, na 250 stepeni. Bitno je pre toga proveriti da li vaša rerna ima ventilacijske otvore na dnu, jer u tom slučaju ovakav način pečenja ipak neće biti moguć.

Umesto da hranu pečete na rešetki, stavljanje posude za pečenje direktno na dno rerne omogućuje intenzivniji i ravnomerniji prenos toplote. Na dnu rerne toplota cirkuliše bolje i hrana se brže i ravnomernije peče, što je idealno za jela poput pizza, hleba ili pečene živine ili povrća kada želite onu savršeno hrskavu koricu. Profesionalci to znaju – i zato često koriste ovu tehniku.

brizmaker/Shutterstock

Manje prskanja i zagorele hrane

Papir za pečenje dodaje još jednu važnu prednost – štiti vašu rernu od masnoće, sokova i ostataka hrane. Ovaj jednostavan trik olakšava čišćenje i sprečava neprijatne mirise koji mogu nastati kada se masnoća zapeče na dnu. Takođe, sprečava direktan kontakt hrane s metalnim delovima rerne, čime se smanjuje rizik od zagaranja i prskanja.

Osim toga, kada uklonite rešetku i pečete na dnu, hrana se nalazi bliže izvoru toplote, što znači da će se brže karamelizovati i poprimiti bogatiji ukus. Ovo je posebno korisno kod pečenja povrća, mesa ili testa – ma za sve što zahteva hrskavost spolja i sočnost iznutra. Profesionalni kuvari ovime postižu zlatnu, hrskavu koricu koju je teško dobiti pečenjem na srednjoj rešetki.

Ukratko, pečenje na dnu rerne uz papir za pečenje donosi bolje rezultate, kraće vreme pečenja i puno manje stresa prilikom čišćenja.