Roditeljstvo

Roditelji, sve zavisi od vas: Ovih pet uspomena iz detinjstva utiču na razvoj deteta

Majka troje dece i porodična terapeutkinja Kerol Kim nedavno je podelila par saveta o roditeljstvu.

22.06.2024.

8:33

Izvor: superžena/index.hr

0
Roditelji, sve zavisi od vas: Ovih pet uspomena iz detinjstva utiču na razvoj deteta
Studio Romantic/Shutterstock

Podeli:

Ona je na društvenoj mreži Instagram nabrojala "pet stvari kojih će se deca sećati iz detinjstva", a zanimljivo je da one nisu povezana sa materijalnim bogatstvom.

Mi vam u nastavku prenosimo njene reči:

Kvalitetno provedeno zajedničko vreme

"Odvojiti vreme da se usresredite samo na svoje dete je posebno. Igranje društvenih igara, čitanje knjiga ili samo razgovor mogu da stvore srećna sećanja na detinjstvo. Ti trenuci pokazuju vašem detetu da ste prisutni".

Reči ohrabrenja

"Ohrabrujuće reči mogu da utiču na vaše dete. Deca često traže odobrenje svojih roditelja, a vaše pozitivne reči mogu da ih motivišu. One mogu da pomognu deci da veruju u sebe, dajući im samopouzdanje za prihvatanje novih izazova".

Porodična tradicija

"To stvara osećaj stabilnosti i zajedništva. Porodične tradicije čine da se deca osećaju kao da pripadaju i da su deo veće priče, produbljujući njihov osećaj sigurnosti, te razumevanja porodičnog identiteta i vrednosti".

Dobra dela

"Gledanje i činjenje dobrih dela ostavlja snažan utisak na decu. To im pokazuje koliko je važno da budu ljubazni i brižni. Pamtiće dobar osećaj kada pomognu drugim ljudima".

Pružanje utehe tokom teških vremena

"Pružanje podrške svom detetu kada je bolesno, kada se plaši ili kada je uznemireno je jako bitno. Vaše prisustvo u ovim ključnim trenucima će uticati na njegov razvoj ličnosti".