Roditeljstvo

Evo zašto je važno pustiti dete da se samo oblači i samo bira odeću

Ako želite da dete bude samostalno, morate ga pustiti da uči na jednostavnim zadacima, a jedan od njih je upravo oblačenje.

17.07.2024.

9:20

Izvor: miss7mama.24sata.hr/Karina Šiždrak

1
Evo zašto je važno pustiti dete da se samo oblači i samo bira odeću
Koldunov/Shutterstock

Podeli:

Da bi vaše dete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dozvolite da učestvuje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenja, ishrane i higijene. Istraživanja su pokazala da ako dozvolite detetu da se samo snađe i pronađe rešenja u takvim situacijama, pomažete pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

"Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica", tvrdi dr Karen Raskin, porodična terapeutkinja.

"Deca teže nezavisnosti, pa ne čudi njihova želja da u januaru obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće dozvoliti, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade ličnost i samopouzdanje", dodala je.

Karen Raskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmadi, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je vrlo važna. Zato ona savetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju šta će obući, ali im i dozvole da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni. Ne mora to biti uvek, ali svaki drugi dan je poželjno.