Roditeljstvo

Gde smo pogrešili kao roditelji? Influenseri imaju poslednju reč VIDEO

Srbija je prva zemlja u Evropi prema prosečnom vremenu koje mlađi od 18 godina provedu na internetu. Zato i ne čudi što deci uzori postaju ljudi sa društvenih mreža, odnosno, influenseri.

30.07.2024.

22:02

Izvor: superžena/TV Prva

2
Gde smo pogrešili kao roditelji? Influenseri imaju poslednju reč VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Kako da se hranite, šta da obučete, kako da izgledate, koje ponašanje je moderno, a koje nije sve to nam serviraju  razni influenseri na društvenim mrežama. Najrizičnija grupa su deca, koja su pod najvećim
uticajem Instagrama, TikToka, a prvenstveno Jutjuba.

Prema rečima Katarine Jonev, stručnjakinja za bezbednost dece na Internetu, nisu svi influenseri "dobronamerni".

"Nešto što predstavlja jako veliki problem je to što nisu svi influenseri dobronamerni, nemaju svi korisne savete. Imaju jako malo edukativnog sadržaja koji deci treba. I upravo zato što su toliko vremene
na telefonima,što su izloženi takvim sadržajima, oni svoje idole u tom digitalnom okviru traže. I kad dete ima zabranu gledanja tog sadržaja, neretko će u bliskoj sredini, u školskom parku čuti o tom uzoru ili idolu", kaže ona.

A šta kaže psihološkinja Milica Jeremić?

"Oni deluju kao da sve što urade je spontano i onda to deci stvara osećaj da može tako da se funkcioniše, da tako postaju uspešni. Ti influenseri tu svoju slavu stiču na osnovu negativnih komentara, skandala za druge svoje kolege, za druge poznate osobe, gde to javno iskazuju i onda kada to javno iskazuju, to postaje prihvaljiv način funcionisanja. Onda mladima često bude poruka da mogu na taj način sebi da obezbede slavu".

Kako roditelji rešavaju ovaj problem, pogledajte u nastavku video-priloga:

Izvor: Prva tv