Roditeljstvo

Pustite decu da što češće hodaju bosa

Poželjno je da dete što više hoda bosonogo; istraživanja su pokazala da cipele ometaju razvoj dečjeg mozga.

25.07.2024.

9:04

Izvor: miss7mama.24sata.hr

2
Pustite decu da što češće hodaju bosa
MelashaCat/Shutterstock

Podeli:

Cipele sprečavaju stopala, jedan od nervima najbogatijih delova tela, u slanju važnih poruka iz okoline u mozak i time ometaju njegov razvoj, kaže dr Kejsi Fligal, kiropraktičarka i članica Međunarodnog udruženja za pedijatrijsku kiropraktiku.

Dodaje kako bebe koriste pet osnovnih čula – dodir, ukus, vid, sluh i miris, koja šalju povratne informacije iz okoline u njihov mozak i pomažu u razvoju nervnog sistema. Ali postoje još dva senzorska sistema o kojima se retko govori, a to su proprioceptivni i vestibularni sistem.

Propriocepcija nam daje sposobnost da percipiramo kretanje i položaj našeg tela u prostoru, dok je vestibularni sistem odgovoran za ravnotežu i koordinaciju. Razvoj oba spomenuta čula snažno se oslanja na čulni ulaz koji primamo kroz bose noge, posebno tokom detinjstva i odrastanja, objasnila je doktorka Fligal za stručni časopis Natural Child Magazine. Kada se nervni završeci u stopalima (proprioceptori ) aktiviraju pritiskom i kretanjem, šalju signale u mozak govoreći da je telo orijentisano.

Što češće bez obuće na raznim terenima – zemlji, travi, kamenju, pesku, vlažnom lišću

"Podaci dobijeni od proprioceptora koriste se za zaštitu stopala od povreda, ali mozak upotrebljava i suptilna prilagođavanja tokom hoda kako bi zaštitio kosti i zglobove te da bi povećao efektivnost naših pokreta", objasnio je dr Danijel Hauel, autor knjige "The Barefoot Book".

"Cipele blokiraju ove receptore u razvoju snažnih neuroloških puteva i veza. Roditelji često stavljaju svojoj deci cipele čim nauče da hodaju, čak i ranije. Na taj način sprečavaju stimulaciju proprioceptora, ograničavaju pokrete deteta i narušavaju mu ravnotežu te koordinaciju. Mali mišići i zglobovi u stopalima ne mogu da se prilagode promenljivom terenu", kaže doktorka Fligal, a prenosi Returntonow.net.

"Kada je detetu dozvoljeno da bude bosonogo, ono oseća površinu tla, proprioceptori reaguju na pritisak, a male nejednakosti površine po kojoj hoda stvaraju neuromuskularnu snagu, razvijaju prostornu orijentaciju, ravnotežu i koordinaciju", dodaje.

Savetuje roditeljima da priušte svojoj deci što više trenutaka bez obuće na raznim terenima – zemlji, travi, kamenju, pesku, vlažnom lišću... "Tako ćete im omogućiti veliku platformu za razvoj viših centara u mozgu odgovornih za emocionalnu kontrolu, rešavanje problema, govor, društvene veštine i samopouzdanje", smatra doktorka Fligal.

Natalya Rozhkova/Shutterstock

Kroksice i japanke mogu deformisati stopala

Od stalnog nošenja kroksica mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi na stopalima, upozoravaju stručnjaci. Objasnili su kako, iako je podrška tabana relativno dobra, nedostaje stabilnosti na peti.

"Kada je peta nestabilna, prsti imaju tendenciju da se stiskaju, što može dovesti do upale tetiva, deformisanja prstiju, problema s rastom noktiju, a doprinosi i nastanku kurjih očiju i žuljeva", objasnila je lekarka Megan Lihi i dodala kako kroksice, nažalost, nisu pogodne za celodnevno nošenje. Napomenula je da nisu problematične samo kroksice, već i japanke te sva obuća koja petama ne daje stabilnost. Inače, pacijenti koji stalno nose kroksice najčešće se lekarima žale na bolove u stopalima, piše Country Living.

Pre više od godinu dana nemačka javna televizija WDR dala je na analizu 11 pari kopija kroksica od različitih proizvođača. Materije opasne za zdravlje pronađene su u svima, nezavisno od klase, cene, proizvođača, ali u njih šest bilo je više od dozvoljene zakonske granice opasnih hemikalija. Sadržali su veliku količinu kancerogenih materija koje u telo ulaze kroz kožu na stopalima. Da se to ne bi dogodilo, trebalo bi nositi čarape.