Roditeljstvo

"Moraš, moraš, moraš da dojiš" – umesto toga: "Budi podrška" VIDEO

Bez ikakve sumnje, majčino mleko je najbolji i najzdraviji izvor hrane za odojče zbog svog sastava.

30.07.2024.

18:20

Izvor: superžena/TV Prva

0
"Moraš, moraš, moraš da dojiš" – umesto toga: "Budi podrška" VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Najnovija studija sprovedena u Kini pokazala je da majčino mleko može zaštititi bebe i od infekcije koronavirusa.
Međutim, u Srbiji čak 60 odsto beba ne dobija majčino mleko kao prvi obrok u porodilištu, a samo 13 odsto dece mlađe od šest meseci je isključivo dojeno.

U toku je nacionalna nedelja dojenja, a više o ovoj temi je za "150 minuta" govorila Jelena Vasojević, savetnica u "Halo bebi".

"Ono što je nama cilje jeste da što više govorimo o dojenju. Da se ono ne podrazumeva, već da pomognemo ženama da uspostave laktaciju. Ovogodišnja dešavanja su zakazana za 1. avgust. Radionica o dojenju se organizuje u sportskom centru 'Šumice' i Udruženje roditelja organizuje 3. avgusta na 'Zemunskom keju' tribinu o dojenju posvećenu majkama koje doje i stručnjaci će razgovarati sa mamama i budućim mamama".

A koga bi trebalo da slušamo za savete o dojenju, savetnica Jelena kratko odgovara - "stručnjake".

"Trebalo bi da slučate stručnjake, a to su lekari i savetnice za dojenje. Veliki broj žena ima problema sa dojenjem, ali uz stručnu pomoć to može da se prevaziđe. Tu su akcije i naše priče su usmerene da pomognemo ženama", kaže Jelena, te dodaje da mamama treba podrška.

"Cela okolina, društvo, porodica i prijatelji su uključeni u taj proces. Ako neko iz okoline dođe i kaže: 'beba plače, jer je gladna', ženi se odmah pale lampice da ona nešto dobro ne radi. Znači, sam pristup bi trebalo da se promeni".

Prema Jeleninim rečima, trebalo bi da pomognemo mamama, da budemo podrška.

"Preveliki pritisak, znači kad neko kaže - Moraš, moraš, moraš da dojiš, može da napravi presiju i da se ne uspe u tome. Podjednako su dobre majke i one žene koje ne doje svoju decu - to se nikad ne dovodi u pitanje. Mi nismo apsolutni protivnici komercijalnih mleka, daleko od toga, ali se trudimo da ako postoji i najmanji procenat da mama uspe da doji dete, onda ćemo da joj pomognemo".

Više u prilogu:

Izvor: Prva tv