Roditeljstvo

Pet promena koje možete očekivati od partnera kad postane tata

Znamo da se žene menjaju kada postanu mame, ali i muškarci se mogu i te kako promeniti kada dobiju dete.

28.08.2024.

8:38

Izvor: Missmama/24sata.hr

2
Pet promena koje možete očekivati od partnera kad postane tata
Dusan Petkovic/Shutterstock

Podeli:

Svi znamo da se žene promene na mnogo načina kad postanu mame. To nam je logično, očekivano i ne pridajemo tome previše pažnje, osim što se divimo mamama, jer je ta promena nekad toliko očigledna i čini nam se da su žene još lepše kad postanu mame. Ali šta je s tatama? I oni se menjaju, i te kako! Samo je ta promena nekad možda malo manje očigledna...

Evo kako se muškarci mogu promeniti kad postanu tate!

Nivo testosterona može im opasti

Visoki nivo testosterona kod muškaraca delimično je odgovoran za agresivno ponašanje i takmičarski duh. Međutim, kad muškarac postane otac, čini se da mu se nivo testosterona smanjuje, što sugeriše da bi sada sva čovekova pažnja trebalo da bude usmerena na porodicu, a ne prema spolja.

Studije sugerišu da muškarci koji već imaju partnerku i oni koji imaju decu imaju niži nivo testosterona u poređenju s muškarcima bez dece i onima koji su još uvek u potrazi za partnerkom. Čini se da su s vremenom muška tela naučila načine za smanjenje nivoa testosterona da bi se promenili prioriteti muškaraca te kako bi se oni pretvorili u predane očeve.

Nivo oksitocina i dopamina raste

Oksitocin i dopamin dve su hemikalije koje su odgovorne za vezu između roditelja i deteta. Dok nivo testosterona opada, pozitivna dejstva oksitocina i dopamina rastu, što novopečenog oca podstiče da sve više uživa u igranju i maženju sa svojom bebom.

Hormonski usponi i padovi mogu dovesti do muške postnatalne depresije

Iako mnogi od nas znaju šta je postporođajna depresija kod žena, malo je ljudi čulo ponešto o postnatalnoj depresiji kod muškaraca. Osim svojih ostalih funkcija, testosteron takođe igra veliku ulogu u zaštiti od loših osećanja i tuge, a kad njegov  nivo padne, mladi očevi mogu postati skloni depresiji.

Oksana Kuzmina/Shutterstock

Neke studije zabeležile su i promene u muškim mozgovima

Naučnici su proučavali moždanu aktivnost u grupi novopečenih očeva i pokazalo se da je tokom prva četiri meseca nakon porođaja njihov mozak pokazivao neke uočljive promene u sivoj materiji. Te promene pomažu novim tatama da razviju svoje roditeljske veštine i stvore čvrstu vezu sa svojim detetom.

Konkretno, mozak novopečenog oca može pokazati više aktivnosti na područjima odgovornim za planiranje, rešavanje problema i otkrivanje rizika, drugim rečima, to su područja koja pomažu očevima da njihovo dete bude sigurno i zdravo.

Muškarci čak mogu razviti simptome trudnoće kada je njihova partnerka trudna

Neki muškarci u isto vreme kada je njihova partnerka trudna mogu takođe imati simptome trudnoćr, poput mučnine, promena apetita, nadutosti i bolova u leđima. Taj se fenomen naziva simpatička trudnoća ili kuvada. Ovo stanje nije zvanično priznato kao zdravstveno stanje, ali ovi simptomi mogu biti uobičajeni za buduće očeve.