Roditeljstvo

Većina roditelja to radi, a ni ne slute koliko je loše za decu: Utiče i na anksioznost

Roditelji uglavnom kritikuju decu zbog ponašanja, a vrlo često ni ne slute da su za neke dečije postupke sami odgovorni.

12.09.2024.

16:10

Izvor: superžena

0
Većina roditelja to radi, a ni ne slute koliko je loše za decu: Utiče i na anksioznost
Marie_Lola/Shutterstock

Podeli:

Roditelji često kritikuju decu zbog preterane upotrebe telefona koja krene od najranijeg uzrasta, međutim, gotovo uvek su sami odgovorni za takvo ponašanje.

Nama smeta kada vidimo da dete koristi telefon na času ili tokom važnih razgovora sa roditeljima, a vrlo često ne obraćamo pažnju na to koliko smo mi sami usmereni na mobilne telefone i posežemo za njima kao spas kada dete plače ili ne želi nešto da uradi dok ne dobije ono što želi.

Studija objavljena u JAMA Network Open govori da viši nivoi percipirane upotrebe digitalne tehnologije roditelja koja ometa interakcije roditelja i dece – koju autori studije nazivaju "roditeljska tehnoferencija" – bili su povezani sa višim nivoima anksioznosti, nepažnje i hiperaktivnosti kasnije u razvoju dece.

Neophodno je ograničiti vreme na telefonu, ali isto tako ne treba ni roditelji da se okreću virtuelnom svetu u trenucima kada im je dosadno pred detetom. Za početak, naučite mališane da slušaju, razvijaju pažnju i budu uključeni u svakodnevna dešavanja u kući.

Provedeno vreme zajedno je dragoceno za dete i trudite se da ga bude što više, a da tokom tih trenutaka bude mnogo aktivnosti koje će okupirati mališane i naučiti ih kako da zaborave na mobilini telefon.