Roditeljstvo

Da li ste i vi dron roditelj? Psiholozi otkrivaju zbog čega je to loše za decu

Postoje različiti tipovi roditelja, ali i različite metode vaspitanja, međutim, ne mora da znači da je baš vaša pogrešna.

28.09.2024.

21:15

Izvor: Yumama

0
Da li ste i vi dron roditelj? Psiholozi otkrivaju zbog čega je to loše za decu
Shutterstock/BritCats Studio

Podeli:

Teme o roditeljstvu su uvek nepresušne i čini se kao da nikad nećemo dovoljno naučiti o tome.

Već odavno je poznat helikopter tip roditelja, oni koji prate dete u svakom trenutku, ali stručnjaci su objasnili da to nije dobro za dete, jer ono ne stigne da donese odluke samostalno čak i kasnije u životu jer su tokom detinjstva bili previše zaštićeni.

Ipak, čini se da su helikopter roditelji danas postali staromodniji, pa tako imamo novu, savremeniju verziju koja se zove dron roditelji. Za njih je karakteristično da decu nadgledaju izdaleka, a loše je jer vrlo često nisu ni svesni da tako manipulišu svojim mališanima.

conrado/Shutterstock

Danas nije teško da ispratite svaki korak bilo koga, pa tako i deteta. U eri interneta i smartfona, roditelji znaju u svakom trenutku gde se dete nalazi, što je svakako s jedne strane dobro, ali sa druge i ne. Kako savetuju stručnjaci, ovaj tip roditelja ne bi trebalo toliko da nadgleda decu jer će ih učiniti nesposobnim da se suoče sa određenim izazovima u životu koji ih čekaju.

Iako svaki roditelj ima dobru nameru kada je dete u pitanju, previše zaštite i kontrolisanja, ali i rešavanja problema koje bi mališani sami mogli da urade, čine loše za njihovu budućnost.

PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Isto tako, treba uzeti u obzir i to da neki roditelji sebično postupaju jer znaju šta je iz njihovog ugla najbolje za dete, ali se ne pitaju šta njihov mališan zapravo želi, prenosi Yumama.

Psiholozi savetuju i to da poradite na interakciji sa detetoma i da dobro preispitate sebe da li prelazite granicu kada je u pitanju zaštita deteta.