Roditeljstvo

10 načina kako da budete "lenj roditelj" – i time da činite dobro detetu

Iako svi želimo dobro svom detetu, nekad nam se čini da to i činimo, a zapravo je potpuno suprotno. Nekad je dobro biti lenj roditelj.

10.10.2024.

9:24

Izvor: Miss7mama/Nataša Krstičević

0
10 načina kako da budete "lenj roditelj" – i time da činite dobro detetu
rastlily/Shutterstock

Podeli:

Jedna od možda najčešćih grešaka roditelja koje čine u najboljoj mogućoj nameri je pokušaj da svojoj deci olakšaju baš sve što je imalo teško. Zvuči kao paradoks, ali stvarno je upravo tako. Život nije igra i puno toga u životu nije lako, pa ako dete ne pripremimo na vreme na to da život može biti i težak, ono neće biti spremno na suočavanje s teškim situacijama u životu.Dete se mora suočiti s teškim, da bi mu postalo lakše.

A šta je dobra "nuspojava" tog suočavanja i puštanja da se dete suoči s teškim? To da roditelj ima dozvolu da bude – lenj. Jedna je instruktorka kreativnog pisanja, Lindzi Deloah Džouns, za HuffPost podelila svoje savete.

Evo 10 načina kako da budete lenj roditelj, a činite dobro detetu.

Neka sami uzmu viljuške.

Nekad je umesto viljuške – voda, ili ubrus il... Kakvo god bilo pitanje, odgovor mora biti isti: "Ne, drago dete, ne mogu". A može imati i dodatak, zavisno od konteksta, na primer: "Fioka s priborom je jednako udaljena od naših stolica za stolom". Neprijatnost nam nije draga, ali nas ne ubija. Što više neprijatnosti doživimo, to nam je lakše.

Ne morate učiti umesto njih ni s njima.

Nije vam bilo dosta vašeg školovanja? Pomozite detetu da razume domaći zadatak, ali nakon tog ga pustite. Ne, ne morate ponavljati gradivo, niti morate upravljati njihovim vremenom za učenje. Kroz posledice i neuspeh učimo. Ako stalno kružite oko njih i štitite ih, oni se osećaju važno, ali isto tako mogu se zapravo osećati kao – projekat.

Ne morate uvek vi i uvek sve.

Da li će se vaše dete za 10 godina sećati da ste zaboravili da mu pošaljete čokoladicu u školu? Da li će mu biti baš tako jako važno da mu napravite savršene rođendanske paketiće za sve u razredu? Verovatno ne. Ali moglo bi se sećati ako izgubite živce i počnete da urlate zbog stresa. Opustite se. Ne morate se javiti svake godine da budete na sednici roditelja, niti morate baš vi uvek organizovati kupovinu poklona učiteljicama.

Usredsredite se na to da dođete po dete nasmejani i da imate dovoljno energije za priču za laku noć.

Ne morate omogućavati bezbroj aktivnosti.

Detinjstvo je jedini period kad decu besciljna dosada vodi do kreativnosti i imaginarne igre. Kroz dosadu razvijaju veštine planiranja, rešavanja problema i tolerancije na neuspeh. Šanse da će tvoje dete postati vrhunski sportista ili muzičar su vrlo male. Trčanje s aktivnosti na aktivnost i pokušaj ispunjavanja očekivanja može dovesti do teskobe. Deci je daleko potrebniji svakodnevni odmor.

Ne vraćajte se po njihove zaboravljene stvari.

Ako zaboravi flašu vode ili svesku sa domaćim u školu, ili pak dres za trening, ništa se neće dogoditi. Ili hoće – naučiće lekciju za sledeći put. Osim ako nije stvarno hitno, neka se snađe bez toga, pa makar to značilo minus iz domaćeg ili trening bez dresa. Ako decu "nateramo" da prihvate odgovornost za male greške, to im povećava šanse da kasnije spremnije prihvate odgovornost za velike.

Ne šaljite mejlove učiteljima umesto deteta.

Da li vam je potreban dokaz da deca sve lošije komuniciraju pisanim putem? Svi smo svesni toga. Neka se trudi, neka uči, neka "trenira". Želite li da dođe do srednje škole i ne zna da pošalje pristojan mejl koji sadrži sve informacije i sve stavke? Pokažite, uputite, a onda pustite.

Nemojte pakovati užine.

Ako dete ima u školi ponuđene sve obroke, užina je samo – bonus. Ne, ne morate pakovati savršeno iseckano voće, simpatične male palačinke ili domaće mafine. Neka pojede obroke u školi, a može se "zasladiti" onim što pripremi i ponese od kuće. Sam(a). To je najbolji put do toga da dete samo priprema užinu ili ručak kasnije kad stvarno bude trebalo.

Ako zaboravi da ponese? Sutra neće.

Vodite ih u kupovinu - namirnica.

Umesto da smišljate kome da poverite decu na čuvanje ili da li će preživeti ili se "poubijati" ako ih ostavite same, povedite ih u kupovinu namirnica sa sobom. Nije to baš aktivnost koju silno želite – kupovina s decom – ali to je prilika za lekciju. Takvi zadaci pripremaju decu za sve one manje zabavne aktivnosti s kojima se borimo svakodnevno.

Osim toga, možda osete barem malu zahvalnost za uvek pun frižider...

Naterajte ih da idu napolje – bez vas.

Sećate se kako smo nekada izlazili ujutro i vraćali se kući uveče? Dobro, nisu više takva vremena i to nije uvek izvodljivo. Ali kad god se pruži prilika za to, važno je da to napravite – pustite dete da samo "luta" u kraju – to može biti dobro za njih! Stručnjaci sve češće govore da rizična igra pomaže deci da razviju razne kompetencije – rasuđivanje rizika, rešavanje problema bez pozivanja odraslih i slično.

Provedite vreme kod kuće radeći ono što mislite da je zabavno.

Statistike pokazuju da roditelji više vremena nego ikad provode u raznim aktivnostima koje uključuju decu. Tako imaju manje vremena za "slobodno vreme" za sebe. Danas mame, prema nekim poređenjima, ne brinu o deci 40 posto više vremena nego pre 40 godina. Ne mora vreme "za decu" značiti da se oni igraju, a vi asistirate. Ako imate dvorište i pustite dete da vas gleda i prati šta radite, ubrzo će naučiti puno o tome. Ako vi čitate, dete će možda poželeti da vam se pridruži. Kad radite stvari koje volite i želite, čuvate svoj zdrav razum.

Da, biti lenj roditelj uopšte nije loša stvar, nego, upravo suprotno, korisna i dobra stvar za dete. Nije teško, pokušajte!