Roditeljstvo

Ova popularna navika roditelja loše utiče na decu, može biti opasno

Ukoliko se i vi ovako ponašate prema svom detetu, vreme je da se ozbiljno zamislite.

17.10.2024.

9:06

Izvor: Index.hr

0
Ova popularna navika roditelja loše utiče na decu, može biti opasno
Goksi/Shutterstock

Podeli:

Narcizam je ozbiljan društveni problem, a oni kojima je poremećaj dijagnostikovan obično nemaju mnogo pozitivnih osobina. Naučnici već dugo pokušavaju da otkriju uzroke narcizma u odrasloj dobi, ali mišljenja su različita.

Jedna grupa smatra da prekomerno hvaljenje dece dovodi do narcizma, dok druga veruje da nedostatak roditeljske topline uzrokuje potrebu za spoljašnjom potvrdom, stvarajući narcizam. Dugo su se te teorije međusobno isključivale.

Ipak, studija iz 2015. godine, sprovedena na 565 dece i njihovih roditelja, pokazala je da su deca koju su roditelji preterano hvalili razvila narcističke osobine. Dakle, nedostatak topline ipak nije bio presudan faktor, piše YourTango.

Studija je pokazala da narcizam može biti opasan, jer takve osobe mogu postati manipulativne, okrutne, pa čak i nasilne. Istraživači pozivaju na uvođenje preventivnih mera kako bi se smanjio broj narcisoidnih osoba. Neke od njih uključuju podsticanje empatije, podsticanje samostalnosti i podršku u razvoju emocionalne inteligencije.

Roditelji treba da budu svesni da preterano hvaljenje može stvoriti narcise. Teško je ne preterivati s ljubavlju, ali moramo biti svesni da to može negativno uticati na budućnost dece i društva.