Uređenje doma

Useljavate se u novi stan? Ovo je prva stvar koju treba da uradite

Jedna stvar pri uređenju doma ostavlja dobar ili loš prvi utisak.

31.07.2024.

8:54

Izvor: Jutarnji.hr

5
Useljavate se u novi stan? Ovo je prva stvar koju treba da uradite
Yuganov Konstantin/Shutterstock

Podeli:

Useljenje u novi stan zaista je uzbudljiv događaj, međutim znate li šta je sve potrebno da uradite pre konačnog useljavanja i uživanja u novom domu?

Ako vas zanima kako da organizujete i uredite dom tako da prostor bude funkcionalan, maksimalno iskorišćen, a uz to još i stilski usklađen, nalazite se na pravom mestu. Saznajte koje su najvažnije stvari koje obavezno morate uraditi pre useljavanja u novi stan.

1. Proverite u kakvom stanju je stan

Iako ne sumnjamo da ste to već uradili pre kupovine stana, pre konačnog useljavanja i donošenja nameštaja u enterijer, proverite još jednom u kakvom je stanju vaš novi stan. Da li je u unutrašnjosti prisutna vlaga ili nešto slično, a ako slučajno jeste, rešite taj problem pre nego što unesete nameštaj. Ako primetite bilo kakve vlažne mrlje na zidovima ili neugodan miris koji podseća na vlagu, to svakako sanirajte pre početka opremanja.

2. Nabavite sva potrebna sredstva za čišćenje

Nema detaljnog čišćenja bez potrebnih sredstava za čišćenje. Potrudite se da kupite sredstva za različite površine u domu kako vam ništa ne bi ometalo postupak pripreme, odnosno pranja i dovođenja u red vašeg novog stana.

3. Obavite detaljno čišćenje

Čak i u slučaju da se useljavate u potpuno nov dom, temeljno očistite sve površine u prostoru. Temeljno čišćenje ujedno je i osnovni preduslov za dobro zdravlje, a kasnije ćete mnogo lakše razameštati nameštaj. "Naoružajte" se svim mogućim krpama, sunđerima i sredstvima za čišćenje različitih površina (od drveta, mermera, kamena i keramike) te započnite čišćenje.

Ushuaia studio/Shutterstock

4. Dodajte sveži premaz boje

Prilagodite svoj prvi stan sami sebi, i to prvenstveno dodavanjem svežeg premaza boje zidovima. Ako se radi o novogradnji, krečenje zidova u tom slučaju najverovatnije neće biti potrebno. Ipak, uvek vam preostaju neke druge kreativne opcije poput dekorativnih tapeta ili upečatljivih pločica koje će vizuelno osvežiti vaš enterijer te mu podariti onaj divan dašak glamura i luksuza u prostoru.

5. Uredite hodnik

Ako želite da ostavite dobar utisak na svoje prijatelje i goste, prva stvar koju bi trebalo da sredite jeste vaš hodnik. Upravo je hodnik prostorija u koju prvo ulazimo i koja stvara utisak. Ukrasite prostor zidnim kukama, dekorativnim korpama, plutajućim policama, stalcima za kišobrane i drugim dekorativnim elementima koji će osvežiti vaš ulazni prostor.

6. Izradite kopije ključeva

Ni slučajno nemojte zaboraviti da napravite dodatni set ključeva za vaš stan. U suprotnom, jednog dana mogli biste da se nađete zaključani, a to sigurno ne bi bila nimalo prijatna situacija. Ako imate dovoljno poverenja u najboljeg prijatelja ili nekog od članova vaše porodice, dajte im na čuvanje jedan od ključeva (za svaki slučaj).

7. Nabavite sav potreban nameštaj

Ako se useljavate u nov, potpuno nenamešteni stan, sasvim je logično da će vam biti potrebna kupovina novog nameštaja. Bez obzira na to da li je reč o nameštaju izrađenom po meri ili nekom koji ste videli u svojoj omiljenoj prodavnici s nameštajem i odlučili da ga nabavite, jedno je sigurno – bez odgovarajućeg nameštaja, nema ni useljavanja.