Uređenje doma

Kako da vam stan izgleda skuplje? Ispravite ovih 13 grešaka

Bilo da želite da ulepšate stambeni prostor ili se pripremate za prodaju istog, ovi korisni saveti će vam biti od pomoći.

15.06.2024.

15:24

Izvor: Sensa/Z.A

2
Kako da vam stan izgleda skuplje? Ispravite ovih 13 grešaka
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Manje je više, jeftino može biti skupo, a preplaćeno ne mora ostavljati utisak luksuznog... Ovo važi i za uređenje enterijera kojem neke greške mogu dati izgled jeftinog.

Ukoliko uređujete enterijer ili pokušavate da prodate nekretninu, pokušajte da joj sitnicama dodate vrednost. Zapravo, neke česte greške u enterijeru čine da on izgleda jeftinije nego što jeste, ali postoje i predlozi kako da ih ispravite i svom enterijeru podignete cenu.

1. greška: Puno ukrasa

Ovo je vrlo česta greška - šare, reljefi, boje koje se ne uklapaju, mnogo svega na sve strane... Sve to čini unutrašnjost veoma jeftinom. Uklonite vizuelnu buku, smirite boje, sklonite ukrase.

2. greška: Jarke boje

Jarke boje su beznadežno zastarele. Ako imate kuhinju jarke boje, promenite joj frontove ili je prefarbajte, garnituru jarke boje tapacirajte. Ostavite jarke akcente.

3. greška: Zastarela vrata

Zastarela vrata mogu lako da unište svaki enterijer. Zamenite ih belim vratima. Čak i ako su od punog hrasta, bolja su neka obična, jednostavna, u skandinavskom stilu. Vrata će odmah učiniti vaš enterijer vizuelno skupljim.

4. greška: Nered

Ništa ne čini sobu jeftinijom od nereda. Nered je takođe vizuelna buka - svašta obešeno na zid, svašta naslagano na policama, isečci iz časopisa itd.

5. greška: Ugrađeni plakari

Malo je stvari koje čine unutrašnjost jeftinijim od ofucanih ugradnih ormana.

Followtheflow/Shutterstock

6. greška: Pohaban tekstil  

Tekstil je nešto što vrlo često pojeftinjuje unutrašnjost i čega ćete se najlakše otarasiti. Sve zavese, stolnjaci i prekrivači koji čine unutrašnjost jeftinijom moraju nestati. Ako imate ograničen budžet, što jednostavnije i sažetije uredite stan, to će izgledati skuplje.

7. greška: Viseći luster s kuglama

Lampe takođe vrlo često pojeftinjuju unutrašnjost, i mnogi čak i ne obraćaju pažnju na to. Na primer, luster koji sa niskog plafona ide u različitim pravcima.

8. greška: Garniture ili setovi nameštaja

Trebalo bi da se odmah rešite garnitura nameštaja koji se sastoje od kreveta, ormana i dva noćna ormarića. Tako vaš enterijer izgleda kao hotel.

9. greška: Izložba i haos od tegli

Ništa ne čini kupatilo ili kuhinju jeftinom od naslaganih tegli.

10. greška: Nedostatak stilskog jedinstva

Ako se unutrašnjost sastoji od odvojenih delova različitih stilova ili predmeta bez stila, uvek će izgledati jeftino.

11. greška: Plastične lajsne

Visoke lajsne su odavno zamenile zastarele plastične lajsne. Na primer, visoke bele MDF lajsne savršeno će se uklopiti u skoro svaki enterijer.

12. greška: Odsustvo sobnih biljaka

Nekoliko velikih sobnih biljaka u velikim saksijama doslovno će transformisati i oplemeniti vaš enterijer. To moraju biti velike i obimne biljke, a ne uobičajeni mali kaktus na prozorskoj dasci.

13. greška: Nevažne slike ili triptih ničega

Ne kupujte slike triptiha. Bolje je izabrati jedno veliko umetničko delo za centralnu sobu. Ako imate neku klasičnu sliku, uramite je i okačite na beli zid. Umetnost može savršeno upotpuniti i podići vaš stan.