Uređenje doma

Ovaj dizajnerski trend nikad nije bio popularniji, ali pazite

Iako ovaj trend u određenim krugovima doživljava svoj vrhunac, dizajneri već dugo raspravljaju da li izlazi iz mode ili ne.

13.10.2024.

19:21

Izvor: Jutarnji.hr

0
Ovaj dizajnerski trend nikad nije bio popularniji, ali pazite
Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Mnogi od nas slede trendove u dizajnu kako bi svojim domovima dodali karakter i posebnost, ali često se čini da ti trendovi, zbog nepredvidivog ponašanja potrošača i nametanja konzumerizma, traju sve kraće i kraće. Primera radi, House Digest tvrdi da popularna boucle tkanina, koja je prisutna na određenim komadima u brojnim domovima i salonima nameštaja - prepoznaćete je ako spomenemo one oble fotelje i naslonjače, najčešće u beloj boji, prepoznatljive teksture sa sitnim petljama - više nije u trendu.

Ali, postoji još jedan trend o kojem bi trebalo da razmislite, ali ne nužno jer izlazi iz mode, nego zato što loše utiče na celokupan utisak životnog prostora. Reč je o galerijama na zidovima koje, kao tvrdi pomenuti portal, vizuelno smanjuju prostor.

Već godinama ljubitelji dizajna raspravljaju o tome da li su galerije na zidovima moderne ili izlaze iz mode. U određenim krugovima taj trend zapravo doživljava svoj vrhunac; postavljanje omiljenih fotografija, grafika, postera, umetnina i brojnih drugih sitnica na zidove, često u različitim okvirima, kreativan je i zabavan način da unesete malo posebnosti i poželjnog kolorita u svoj dom. Ali ako ne želite vizuelno da smanjite prostor, možda bi trebalo da ga izbegnete.

"Za razliku od takve galerije na zidu, jednim velikim komadom izbeći će se vizuelni nered i dobiti iluzija prostranijeg prostora", rekla je Ursala Camona iz američkog trgovačkog lanca HomeGoods za Real Simple.

Nažalost, zidovi do vrha ispunjeni okvirima, slikama, uzorcima i bojama mogu vizuelno zatrpati prostoriju, a ako je pritom reč o površinski malom prostoru, on postaje još ograničeniji.

Pixel-Shot/Shutterstock

Čisti zidovi i jedna žarišna tačka pomažu da se stvori osećaj prostranosti, prozračnosti i otvorenosti, a sve to može doprineti da se soba čini većom nego što zapravo jeste. S tom tvrdnjom slažu se i mnogi drugi dizajneri. Primera radi, slavni dizajner i TV zvezda Nate Berkus smatra galerije na zidovima šarmantnima, ali kaže da ovaj trend neće primenjivati u svom domu. Umesto toga, radije se odlučuje za jednu od mnogih izvrsnih alternativa koje mogu "otvoriti" prostoriju, a koja uključuje korišćenje minimalističkih umetničkih dela velikih dimenzija.

Ako se pitate kako da promenite stvari, ali volite da izlažete fotografije i umetnost na svojim zidovima, ima zadovoljavajućih rešenja. Ali, prvo i najvažnije jeste da razmislite na koji način uključiti apstraktnu umetnost u svoj dom, kao što je odabir jednog ili dva velika upečatljiva komada umesto nekoliko manjih predmeta u galeriji. Druge vrste zidnih slika koje čine prostorije prostranijima uključuju geometrijske printove, crno-bele fotografije, minimalističke tipografske printove ili jednostavne crteže. To omogućava kreativniji lični izraz i oslobađa nešto praznog prostora na zidu kako bi se u isto vreme izbegao vizuelni nered. Ključno je zapamtiti da je "manje više" i da stvari budu jednostavne.

Iluzija većeg prostora može se stvoriti i korišćenjem jedinstvenog velikog ogledala jer reflektiraju i odbijaju svetlost te su izvanredna za vizuelno povećanje prostora.

Ako ipak negde želite da izložite svoje fotografije, Nate Berkus predlaže da to bude, na primer, na pomoćnim stolićima, i to u jedinstvenim okvirima.