Praktični saveti

Stiže zima, budite oprezni: Nikad ne uključujte ovaj kućni uređaj u produžni kabl

Budite oprezni tokom zimskih dana, jer ovi kućni aparati su drugi najčešći uzrok požara.

04.10.2024.

8:37

Izvor: Krstarica

0
Stiže zima, budite oprezni: Nikad ne uključujte ovaj kućni uređaj u produžni kabl
Billion Photos/Shutterstock

Podeli:

S obzirom na to da nam dolaze hladniji, kišoviti i snežni dani, dolazi nam i sezona grejanja. Povećava se i broj upozorenja za nestručno rukovanje grejnim telima, jer iz godine u godinu veliki deo požara u zimskom periodu nastaje zbog nepravilnog korišćenja ovih kućnih uređaja.

Statistički gledano, grejalice su drugi najčešći uzrok požara, tako da je ovo upozorenje za sve koji se greju na ovaj način, jer kada se nepravilno koriste često mogu da se zapale.

Stručnjaci napominju da grejalice uzrokuju požar najčešće upotrebom produžnog kabla na koji ih većina povezuje. Nije svaki produžni kabl sposoban da podrži različitu snagu uređaja povezanih na njega, i to najčešće u isto vreme. Ukoliko ostavite produžni kabl i grejalicu bez nadzora, vrlo lako može doći do katastrofe.

Pre nego što sledeći put uključite grejalicu, imajte na umu sledeće:

- Nikada ne ostavljajte grejalicu uključenu bez nadzora.

- Ne spavajte dok vam grejalica radi.

- Držite grejalicu najmanje jedan metar od nameštaja, ćebadi, odeće i zavesa.

Umesto da pribegavate opasnim načinima zagrevanja doma, obratite pažnju na to kako da zadržite toplotu u kući. Uzmite traku za prozore i vrata ili neke štitnike da zadržite toplotu i sprečite da duva kroz otvore. Takođe, možete koristiti foliju sa mehurićima za stavljanje na prozore da bi bolje dihtovali.