Praktični saveti

Kako da brzo izbelite jaja za Uskrs? Posle ovog trika možete da napravite bilo koju šaru

Bela jaja duže i lepše zadržavaju boju, pa ako imate smeđa, evo kako da ih lako izbelite kod kuće.

18.04.2024.

13:33

Izvor: StvarUkusa/S.B.

0
Kako da brzo izbelite jaja za Uskrs? Posle ovog trika možete da napravite bilo koju šaru
Liliya Kulianionak/Shutterstock

Podeli:

Približava se Uskrs, a po tradiciji se na Veliki petak farbaju jaja. Vredne domaćice već "krstare" internetom u potrazi za idejama kako da pripreme uskršnju trpezu, traže najbolje recepte za slatkiše i slaniše, a pretražuju i nove tehnike za bojenje jaja. Ideja je pregršt, možete da koristite voće, povrće i začine za predivne pastelne nijanse... Zanimljiva je i tehnika sa čajem od hibiskusa uz koju se dobiju uskršnja jaja koja izgledaju kao zvezdano nebo. 

Kada birate jaja koja ćete ofarbati za Uskrs, treba da znate i da se boje bolje primaju na bela u odnosu na ona "obična", smeđe boje. Ipak, bela se ređe nalaze u prodaji, a takođe su često i skuplja.  Ali, i za to postoji rešenje i sve što vam je potrebno jeste samo malo strpljenja i volje. Da biste dobili najlepšu boju, ali i prošli jeftinije, sve što je potrebno da uradite jeste da izbelite smeđa!

Jaja prvo stavite u šerpu i sipajte vodu i sirće u jednakim razmerama. Ako ste sipali 500 ml vode, dodajte i 500 ml sirćeta. Zatim stavite da se kuvaju, a kada krenu da ključaju, na površini će se pojaviti smeđa pena. Nju morate da skidate sve vreme. Jaja se kuvaju nakon ključanja još nekih 10-12 minuta. Nakon toga ih pažljivo prebacite u posudu ili šerpu sa hladnom vodom i tamo ostavite nekih 5-7 minuta. Zatim svako jaje isperite tekućom vodom i dobro izribajte starom četkicom za zube dok ne izbele. Vodite računa kada budete ribali da ih ne pritiskate previše kako ljuska ne bi pukla.