Praktični saveti

Namirnice koje ne bi smele u blender – ako želite da vam radi kao nov

Pitate se zašto više ne radi dobro? Postoji spisak namirnica koje ga uništavaju, a koje redovno koristite...

23.03.2024.

15:36

Izvor: Jutarnji.hr

0
Namirnice koje ne bi smele u blender – ako želite da vam radi kao nov
ovchinnikova_ksenya/Shutterstock

Podeli:

Ako ste i vi među onima koji su kupili blender i s osmehom ga koristite za pravljenje smutija, usitnjavanje orašastih plodova, seckanje peršina... Međutim, nakon nekog vremena više ne radi kao na početku i kako ste mislili da će raditi? Iako ne razmišljamo o tome, postoje namirnice koje nisu preporučljive za blender, jer mu tupe noževe i opterećuju motor.

Nekon učestalog korišćenja, vaš svemogući kuhinjski prijatelj više neće raditi kao pre, a ukoliko ne znate šta pogrešno radite, možda vam pomogne spisak namirnica koje ne bi smele u blender.

Vruća tečnost i vruće namirnice

Iako u mnogim receptima piše da za pripremu sosa ili krem supe skuvane namirnice treba ubaciti u blender, dva puta razmislite pre nego što to učinite. Nije pogrešno ako to napravite kad se te namirnice ohlade, ali vruće ih staviti na sečivo blendera, samo znači da će brzo otupeti, slično kao i s pranjem noževa u vreloj vodi.

Zrna kafe

Tehnički biste mogli koristiti blender kao mlin za kavu, ali to nije baš mudro, a evo i zašto. Prvo, kad već govorimo o "zdravlju" ovog kuhinjskog aparata, tvrda zrna kafe takođe će s vremenom otupeti sečivo blendera. A drugo, kafa vam nikad neće biti onako fino samlevena kao što to čini mlin za kafu. Dakle, puno je bolje uložiti u mlin, nego uskoro baciti blender ili skupo platiti njegov servis.

Suvo voće

Sveže voće i blender se vole, ali sa suvim voćem je to neka druga priča, jer mu je koža suva, a tekstura žilava i lepljiva. To znači da će se vrlo verovatno primiti za sečivo u blenderu što, ako ga predugo pustite da radi, može dovesti i do pregrejavanja aparata. Stoga, ako u receptu piše da u sosu koristite suve šljive, smokve ili nešto drugo, stavite ih na kuvanje kad i sve druge sastojke da se raskuvaju.

Kuvani krompir

Ovo će za neke biti iznenađenje, ali staviti kuvani krumpir u blender, ma kako sitno bio narezan i dugo kuvan, veliko je ne! U vrlo kratkom vremenu, skrob i tečnost stvoriće teksturu poput gume koja će se priljubiti uz ivice oštrica i opteretiti motor blendera. Verujte, za pripremu savršeno svilenkastog i glatkog pire-krompira, uvek koristite gnječilicu uz dovoljnu količinu maslaca i/ili kisele pavlake i mleka.

Bademi (i drugi orašasti plodovi)

Ako ste i vi jedni od onih koji sami pripremaju bademovo mleko, ali u njih stavljaju cele orašaste plodove, pripazite. Celi orašasti plodovi mogu zauvek oštetiti vaš blender. Zato, kad pravite biljna mleka, pravite ih od nule. Ključno je da nakvasite orašaste plodove u vodi kako bi omekšali pre blendanja. Ako su vam potrebni sitno mleveni orašasti plodovi poput badema, oraha ili indijskih oraščića za salate ili deserte, bolje je (i jeftinije) da ih grubo naseckate nožem.

Led

Pre nego što viknete da je to pravilo kod pripreme smutija, sačekajte. Slično kao i kod zrna kafe, led se ne sme stavljati u blender jer bi mogao oštetiti aparat i otupiti sečivo. No, to važi kad ga usitnjavate samog! Čemu uopšte, kad nećete dobiti lepo usitnjen led kao u barovima? Za pravljenje smutija i kašica važi izuzetak, jer će ostali, pre svega tečni sastojci, pomoći blenderu u razbijanju leda. Ipak, i tu budite oprezni da ne preopteretite blender velikim količinama leda.