Recepti

Kiseli krastavci: nutritivna vrednost, kalorije, recepti

Kiseli krastavci su više od običnog dodatka jelima – oni su simbol ukusa i tradicije širom sveta.

22.05.2024.

12:45

Autor:  B92 B92

1
Kiseli krastavci: nutritivna vrednost, kalorije, recepti
Bowonpat Sakaew/Shutterstock

Podeli:

Osim svoje neodoljive arome i hrskavosti, kiseli krastavci su bogati nutritivnim vrednostima koje često ostaju neprimećene. U ovom tekstu istražujemo njihovu kalorijsku vrednost i nutritivnu vrednost, kao i raznovrsne načine pripreme kod kuće. Upoznajte se sa zanimljivim receptima koji će obogatiti vaš jelovnik i otkrijte kako uživati u kiselim krastavcima na zdrav način. Bilo da ste ljubitelj tradicionalnih ukusa ili tražite nove kulinarske izazove, ovaj tekst će vas inspirisati da istražite svet kiselog zadovoljstva.

Nutritivne vrednosti i kalorije

Kiseli krastavci su osvežavajući dodatak obrocima, ali i bogati nutritivnim vrednostima. Iako su niskokalorični, sadrže važne hranljive materije, poput vitamina K i vlakana, te pomažu u varenju i zdravlju creva. Sa samo oko 15 kalorija po krastavcu, idealni su za dijetu i održavanje zdrave telesne težine. Takođe, obogaćeni su antioksidansima koji podržavaju imuni sistem i smanjuju upale. Važno je voditi računa o količini soli u kiselim krastavcima, jer prekomerna konzumacija može dovesti do povećanog unosa natrijuma. Ukratko, kiseli krastavci su ukusan i zdrav dodatak ishrani.

Da li su kiseli krastavci zdravi?

Kiseli krastavci, iako često smatrani samo ukusnim dodatkom jelima, imaju i zdravstvene koristi. Bogati su vlaknima i vitaminom K, što podržava zdravlje creva i koagulaciju krvi. Niskokalorični su, što ih čini pogodnim za dijetu i kontrolu telesne težine. Antioksidansi prisutni u kiselim krastavcima pomažu u jačanju imunološkog sistema i smanjenju upala. Međutim, treba voditi računa o količini soli u njima, jer prekomerna konzumacija može negativno uticati na nivo natrijuma u organizmu. Umerena konzumacija kiselih krastavaca može biti deo zdrave ishrane.

Koliko kalorija sadrže kiseli krastavci?

Kiseli krastavci su niskokalorični, sadrže oko 15 kalorija po komadu, što ih čini idealnim izborom za one koji vode računa o unosu kalorija. U proseku, jedan kiseli krastavac teži oko 35 do 40 grama. Njihova niska kalorijska vrednost čini ih pogodnim za uključivanje u raznovrsne obroke i dijetetske planove. Važno je napomenuti da se kalorijska vrednost može malo razlikovati u zavisnosti od načina pripreme i dodatih sastojaka u marinadi. Uz umerenu konzumaciju, kiseli krastavci mogu biti zdrav i osvežavajući dodatak ishrani.

Dejan82/Shutterstock

Da li su kiseli krastavci dobri za dijetu?

Kiseli krastavci su često dobar izbor za one koji drže dijetu. Niskokalorični su, imaju svega 15 kalorija po komadu, što ih čini savršenim zalogajem za kontrolu unosa kalorija. Takođe, bogati su vlaknima, što doprinosi osećaju sitosti i podržava zdravu probavu. Umerena konzumacija kiselih krastavaca kao deo balansirane ishrane može biti korisna u procesu mršavljenja i održavanja zdrave telesne težine.

Koje vitamine i minerale sadrže kiseli krastavci?

Kiseli krastavci su bogati vitaminom K, koji je ključan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Takođe, sadrže vlakna koja podržavaju zdravu probavu i imaju antioksidativna svojstva. Ovi hrskavi krastavci su takođe izvor vitamina C i A, koji su važni za imunološki sistem i zdravlje kože. Što se tiče minerala, kiseli krastavci sadrže kalijum, koji je važan za regulaciju krvnog pritiska i elektrolita, kao i malu količinu kalcijuma i magnezijuma koji podržavaju zdrave kosti i mišiće.

Kako izabrati prave krastavce za kiseljenje?

Prilikom biranja krastavaca za kiseljenje, važno je odabrati čvrste i sveže plodove bez vidljivih oštećenja ili mekših delova. Idealno je birati manje krastavce, jer imaju bolji odnos između mesa i kore, što rezultira hrskavijim zalogajem. Takođe, preporučuje se biranje sorti krastavaca koje su namenjene za kiseljenje, kao što su "kirb" ili "salatni" krastavci, jer imaju manje semena i manje vode, što doprinosi boljem ukusu i teksturi nakon kiseljenja. Obratite pažnju i na svežinu krastavaca kako biste dobili najbolje rezultate.

Osnovni recept za kisele krastavce

Osnovni recept za kisele krastavce je jednostavan. Potrebno je pripremiti krastavce, vodu, sirće, so, šećer i začine po želji poput belog luka, bibera i svežeg peršuna. Krastavci se operu i iseckaju na kolutove ili ostave celi, a zatim se slože u sterilisane tegle. U posebnom loncu u proključalu vodu dodate sirće, so i šećer, nakon čega sve prelije preko krastavaca. Dodaju se začini, zatim se tegle zatvore i ostave da se ohlade. Nakon nekoliko dana, kiseli krastavci su spremni za konzumaciju.

Koja je razlika između kiseljenja sa sirćetom i fermentacijom sa solju?

Kiseljenje sa sirćetom i fermentacija sa solju su dva različita procesa konzerviranja hrane. Kiseljenje sa sirćetom je brži proces koji koristi kiselu tečnost, poput sirćeta, za konzerviranje hrane i stvaranje kiselkastog ukusa. S druge strane, fermentacija sa solju je sporiji proces koji koristi so i bakterije mlečne kiseline kako bi se hrana konzervirala. Ovaj proces stvara kompleksan ukus i teksturu, a takođe doprinosi i probiotskim svojstvima hrane, što je korisno za zdravlje creva.

Kako da kiseli krastavci ostanu hrskavi tokom kiseljenja?

Da bi kiseli krastavci ostali hrskavi tokom kiseljenja, važno je pridržavati se nekoliko koraka. Prvo, birajte sveže, čvrste krastavce i temeljno ih operite. Zatim ih ostavite da se dobro osuše pre stavljanja u tegle. Dodajte u tegle sveže listove drena ili hrastovine, koji sadrže tanin i pomažu u očuvanju hrskavosti. Takođe, neka rastvor sirćeta, soli i vode bude pravilno izbalansiran, i neka se krastavci kisele na sobnoj temperaturi, a ne previše dugo. Pravilnim postupkom obezbedićete da vaši kiseli krastavci ostanu hrskavi i ukusni.

Maryia_K/Shutterstock

Da li se mogu praviti kiseli krastavci bez dodavanja konzervansa?

Moguće je praviti kisele krastavce bez dodavanja konzervansa. Tradicionalni recepti za kiseljenje krastavaca obično koriste kombinaciju sirćeta, soli i vode kao konzervansa, što je prirodni način očuvanja hrane. Dodavanje svežih začina poput belog luka, bibera i džumbira takođe može pomoći u produženju trajnosti krastavaca. Važno je osigurati da su tegle i oprema za kiseljenje temeljno sterilisani kako bi se sprečilo kvarenje hrane. Pravilno skladištenje kiselih krastavaca u hladnoj i tamnoj prostoriji takođe doprinosi njihovoj dugotrajnosti.

Kako se prave kiseli krastavci s hladnom vodom?

Za pripremu kiselih krastavaca sa hladnom vodom, prvo operite i osušite krastavce. Zatim ih stavite u sterilisane tegle zajedno sa začinima po želji, poput belog luka, bibera i svežeg peršuna. U posebnoj posudi pomešajte vodu, sirće i so prema receptu i prelijte preko krastavaca. Zatvorite tegle i ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi 24 sata. Nakon toga, prebacite tegle u frižider i ostavite ih da se kisele još nekoliko dana pre konzumacije. Ovaj postupak osigurava ukusne i hrskave kisele krastavce.

Kako se prave kiseli krastavci u rerni?

Za pripremu kiselih krastavaca u rerni, prvo operite i osušite krastavce, a zatim ih iseckajte na kolutove. U većoj posudi pomešajte krastavce sa iseckanim lukom, belim lukom, sirćetom, solju, šećerom i začinima po želji. Smesu rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta. Nakon pečenja, ostavite da se ohladi, a zatim prespite u sterilisane tegle i čuvajte u frižideru. Ovaj jednostavan metod daje kisele krastavce sa blago pečenim ukusom, savršenim za jela ili grickanje.

Kako pravilno čuvati kisele krastavce?

Za pravilno čuvanje kiselih krastavaca, važno je držati ih u dobro zatvorenim, sterilisanim teglama i čuvati ih u frižideru. Takođe, preporučljivo je koristiti čiste kašike ili viljuške prilikom vađenja krastavaca iz tegli kako bi se sprečilo unošenje bakterija u marinadu. Otvorene tegle kiselih krastavaca treba potrošiti u roku od nekoliko nedelja kako bi se očuvali njihov ukus i tekstura. Redovno proveravajte tegle kako biste uočili eventualne znakove kvarenja ili fermentacije.

Da li kiseli krastavci gube nutritivnu vrednost tokom vremena?

Kiseli krastavci zadržavaju većinu svoje nutritivne vrednosti tokom vremena čuvanja. Iako se može dogoditi manji gubitak vitamina C tokom procesa kiseljenja i skladištenja, ostale hranljive materije kao što su vlakna i minerali ostaju gotovo nepromenjene. Važno je pravilno čuvati kisele krastavce u frižideru i konzumirati ih u razumnom roku kako bi se očuvala svežina i ukus. Redovno proveravajte tegle kako biste bili sigurni da su kiseli krastavci bezbedni za konzumaciju.