Praktični saveti

Najčešće greške kod pripreme ćufti: Evo kako do savršenih kuglica

Svi volimo ćufte, bilo da su u sosu, sa špagetima, zapečene u rerni, u kremastom sosu s pečurkama, u sendviču...

08.05.2024.

10:06

Izvor: Jutarnji.hr

2
Najčešće greške kod pripreme ćufti: Evo kako do savršenih kuglica
Timolina/Shutterstock

Podeli:

Milion je načina za pripremu ćufti, a postoji nekoliko trikova kako da vam ove mesne kuglice ispadnu savršeno.

Iako se čini da prilikom njihove pripreme nema puno prostora za greške, ipak je tu nekoliko stvari koje mogu poći krivo zbog čega će ćufte biti žilave, suve ili će se raspadati.

Ovo su najčešće greške koje pravimo kod njihove pripreme.

Meso nije dovoljno kvalitetno

Kao i kod svakog drugog jela, što su kvalitetniji sastojci koje koristite, to će rezultat biti bolji. Pogotovo kada je reč o osnovnom sastojku nekog recepta. Zato svratite kod svog proverenog mesara i neka vam na licu mesta samelje meso koje ćete upotrebiti za svoje ćufte. Kupujete li ipak u supermarketu, otvorite dobro oči i pokušajte da izbegnete pakovanja u kojima je vidljivo smeđe ili sivkasto meso.

Meso nije dovoljno masno

Svi vrlo dobro znamo da se u masnoći skriva sva čar ukusa. Iako je dobro ne preterivati s masnoćom u jelima, kod pripreme ćufti ipak je potrebno imati određeni udeo masnog kako one ne bi bile presuve i da bi imale dobar okus. Mleveno meso s oko 25 posto masnoće će dobro funkcionisati. Upravo je zato dobro kombinovati mleveno meso različitih životinja ili pak s različitih položaja.

Nema dovoljno začina

Kod pripreme smese so je ključna, a potrebno je dodati kašičicu soli za svakih 450 g mlevenog mesa. Takođe se poslužite bosiljkom, origanom, ali i ruzmarinom ili žalfijom kako biste ih učinili još aromatičnijima i ukusnijima.

Previše jaja u smesi

Jaje služi kao vezivo za sve sastojke, a ako ga u smesi bude previše, ćufte bi mogle da postanu sunđeraste i gnjecave. U suštini je dobro dodati jedno do dva jajeta na svakih 450 g mesa.

Previše prezli

Prezle daju ćuftama teksturu i povećavaju njihov obim, ali ne treba s njima preterati. Oko 30 grama je dovoljno na 450 g mesa. Takođe se pobrinite da budu dobro samlevene kako bi se lepo rasporedile.

Previše razrađena smesa

Najbolje je smesu praviti rukama kako je ne biste pretvorili u pastu koja će na kraju rezultirati gumastim ćuftama. Dok mešate sastojke obratite pažnju na to da se povežu, ali da smesa još uvek bude grublje teksture.

Ćufte nisu dobro oblikovane

Kada pravite ćufte, lagano pokvasite ili nauljite ruke kako vam se smesa ne bi lepila za kožu - tako ćete bolje oblikovati svoje kuglice. Pritom smesu nemojte previše stiskati, bitno je samo da se sastojci drže zajedno, ali ne i da ćufta bude previše sabijena, jer želite da prilikom pripreme upije i deo umaka.

Ćufte nisu prvo kratko zapečene

Jednostavan, a važan korak koji ne smete preskočiti jeste da pre kuvanja ćufte prvo zapečete u tiganju. Jako zagrejte ulje i oblikovane ćufte pecite tako da dobiju smeđu koricu. Time ćete učvrstiti njihov oblik i ostaće sočne.

Nisu odmarale u sosu

Nemojte žuriti nakon što zapečete svoje ćufte. Dodajte ih u sos koji lagano krčka i pustite da se u njemu skuvaju, za šta će vam, u zavisnosti od njihove veličine, trebati oko 20-ak minuta. Dugo kuvanje daće im vremena da upiju deo tečnosti, a time i dodatne ukuse i začine.