Recepti

Knedle sa šljivama po receptu naših baka: Vratiće vas u detinjstvo

Ako ste i vi među onima koje ne zadovoljavaju kupovne knedle, spremite ih po ovom receptu i ispašće baš kao bakine.

10.07.2024.

10:24

Izvor: Jutarnji.hr

3
Knedle sa šljivama po receptu naših baka: Vratiće vas u detinjstvo
Pucs Fongabe/Shutterstock

Podeli:

Knedle sa šljivama sigurno su jedna od onih poslastica koja mnoge na sam pomen vrati u detinjstvo, jer je to, na primer, uz štrudlu s orasima, bio jedan od omiljenih slatkih recepata naših baka. Tada se nisu posipale makom, kao što se to danas čini, već su se završavale tako što bi ih bake uvaljale u prepržene prezle. Obično su se pravile kad bi u domaćinstvu ostalo nešto neiskorišćenog kuvanog krumpira, ali i ciljano, samo što bi tada krompir skuvale prethodne večeri.

A pošto je stiglo vreme kajsija, a već se nađu i šljive, idealan je trenutak da i sami pokušate da pripremite ovaj klasik. Birajte zrelo voće, a ako ga ne možete pronaći, i dobar džem će poslužiti, ali ga onda nemojte dodatno sladiti, već mu samo, ako tako želite, dodajte malo cimeta.

Knedle od krompirovog testa punjene šljivama

Trebaće vam:

- 1 kg pire/krompira
- 2 jaja
- 2 kašike ulja ili 1 kašika svinjske masti
- malo soli
- 400 mg oštrog brašna
- 20 šljiva bez koštica
- 3 kašike prezli
- 3 kašike šećera
- 3 kašike cimeta
- 1 kašika maslaca

Pixachi/Shutterstock

Priprema:

Krompir dobro operite i skuvajte neoljušten u slanoj vodi. Kad je skuvan, oljuštite ga, napravite pire i ohladite ga. Još je bolje ako to učinite dan ranije.

Pireu od krompira dodajte so, brašno, ulje ili svinjsku mast i umesite testo. Ne sme da se raspada, ali ni da bude pretvrdo.

Šljive operite, prosušite, prepolovite po dužini i uklonite im košticu. Pospite ih s malo šećera i cimeta i pustite koji minut da se ukusi sjedine.

Od testa napravite knedle željene veličine i u svaku stavite jednu šljivu.

Na šporet stavite lonac posoljene vode i pustite da provri. Kuvajte knedle u kipućoj vodi 10–15 minuta. Izvadite ih iz vode i uvaljajte u prezle prethodno propržene na maslacu.