Recepti

Ne bacajte stari pire krompir, napravite ovaj specijalitet

Nemojte bacati stari pire krompir, napravite gnezda punjena šunkom ili pečurkama!

24.09.2024.

16:37

Izvor: Stvar ukusa/L.S.

1
Ne bacajte stari pire krompir, napravite ovaj specijalitet
AS Foodstudio/Shutterstock

Podeli:

Pire krompir je prilog koji često ostane nepojeden nakon ručka, pa ga ljudi drže u frižideru i na kraju neretko bace. Kako nije uputno bacati hranu, možete isprobati ovaj recept, koji će oduševiti sve ukućane.

Najbolje od svega je što krompir-pire možete da iskoristite za vegetarijansku ili za mrsnu varijantu s mesom, u zavisnosti od toga šta jedete.

U pitanju su gnezda od pire krompira, koja se pune šunkom ili pak pečurkama.

Recept za ovo zanimljivo jelo podelila je profesionalna kuvarica Julija Arhipova, a vi možete da ga isprobate i budete štedljivi i dovitljivi u pripremi pa da od jednog jela napravite dva. Pročitajte kako da napravite gnezda od pire krompira punjena sastojcima po izboru.

Za početak pripremite punjenje. Ukoliko pravite fil od pečuraka, operite 400 grama šampinjona, isecite i ubacite u tiganj na srednju vatru. Posle par minuta dodajte pola seckanog crnog luka, jednu rendanu šargarepu, par kašika pavlake i omiljene začine.

Pržite mešavinu povrća i pečuraka 7 minuta. Dok se smesa kuva, formirajte nekoliko gnezda od pire krompira koji vam je ostao od prethodnog dana.

Uzmite pleh, prekrijte ga papirom za pečenje i premažite uljem, pa poslažite gnezda od pire krompira. U svakom gnezdu napravite udubljenje u koje ćete staviti zagrejanu mešavinu povrća i pečuraka. Pecite 20 minuta na 180 stepeni i dobićete pravi specijalitet!

Slično možete da uradite i sa šunkom ili pak s mlevenim mesom, samo ih ubacite i propržite koliko je potrebno.