Recepti

Šta sa ostacima pire krompira? Ne bacajte ih, napravite ovo divno kremasto jelo

Ako ste i vi među onima koje srce zaboli što bacaju hranu, tada treba da znate da postoji način da iskoristite ostatke omiljenog priloga.

21.06.2024.

13:46

Izvor: Jutarnji.hr

0
Šta sa ostacima pire krompira? Ne bacajte ih, napravite ovo divno kremasto jelo
Brent Hofacker/Shutterstock

Podeli:

Mnogi među nama ne vide razlog zašto bismo bacali hranu kada se gotovo svaki deo namirnice može iskoristiti. Naročito ako imate volje i dovoljno mašte.

Jedna od namirnica koja je u tom pogledau zaista svestrana i korisna za upotrebu je i krompir. Njegovu koru tako, primera radi, možete iskoristiti za čips, a ostatke kuvanog krompira za salatu. Međutim, šta da napravite ako vam ostane pirea od krompira. Bacanje, verujte nije jedina opcija. Baš suprotno, to je poslednje što možete učiniti i zaista samo onda kada znate da je pokvaren, odnosno neupotrebljiv.

Osim što pire možete iskoristiti za domaće njoke, zatim za polpete koje ćete spojiti s vama najdražom namirnicom - slaninom, kuvanom šunkom, tikvicama, blitvom, spanaćem, šargarepom, lososom..., od pirea možete napraviti kremastu supu kakvu su nam kao deci pripremale bake, ali i slasnu, laku i brzu pitu.

Za ovo jelo će vam biti potreban pire krompir i preliv po izboru. Nekima će to biti šunka, losos ili spanać u kombinaciji sa sirom, drugima meso pripremljeno na gulaš, a u nastavku donosimo recept za punjenje s mlevenim mesom.

Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Potrebno je:

- 1 kg pirea od krompira
- 1 dcl pavlake za kuvanje
- 1 kašika maslaca
- ½ kašičice narendanog muškatnog oraščića
- 100 g topljenog ili sira sa plemenitom plesni

Za preliv:

- 800 g mlevenog mesa (čista junetina ili mešano)
- 100 g slanine
- 2 glavice luka
- 100 g graška (po želji)
- 100 g kukuruza (po želji)
- 100 g šargarepe (po želji)
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
- 1 kašika mlevene crvene paprike (može i dimljene)
- so, biber
- maslinovo ulje

Priprema:

U dubljem tiganju na maslinovo ulje stavite obaren sitno naseckan luk. Kad se zastakli, dodajte slaninu dok ne pusti masnoću, pa zatim i meso - dok meso ne pusti vodu. Sada po želji dodajte so, biber, timijan, sitno naseckani beli luk, peršin i mlevenu crvenu papriku. Po potrebi dodajte vodu, dodajte povrće i pustite da krčka oko 15 minuta.

Za to vreme u činiji dobro pomešajte pire krompir s pavlakom za kuvanje, maslacem i muškatnim oraščićem. Po potrebi dodatno posolite.

U kalup za pitu istresite preliv, na njega dorađeni pire od krompira pa posipajte sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.

Servirajte uz omiljenu salatu.