Lepota žene

10 najvećih grešaka u šminkanju koje prave žene starije od 40 godina

Šminkeri otkrivaju koje su to greške; neke od njih sigurno većina pravi.

25.04.2024.

15:54

Izvor: Blic žena

0
10 najvećih grešaka u šminkanju koje prave žene starije od 40 godina
Profimedia

Podeli:

Veliku ulogu u šminkanju igra i stanje naše kože, kao i veština kojom baratamo. Ipak, šminkeri veruju da postoji niz "grešaka" koje žene starije od 40 godina često prave prilikom šminkanja, a kojih su nesvesne.

Naša koža se s godinama menja i prirodno je da imamo sve manje kolagena i hijaluronske kiseline; ovo u kombinaciji s efektima višegodišnjih oštećenja od sunca koja se ogledaju na površini našeg tena, može dovesti do stvari poput suvog lica, bora i umornog izgleda s čim se verovatno ranije niste susretali. Upravo zato i dolazi do najvećih grešaka u šminkanju.

I ne brinite, neće vam biti potrebno previše truda da iste ispravite. Male promene poput zamene rumenila u prahu onim kremastim ili mat podloge za lice onom kremastom rezultiraće mnogo privlačnijim izgledom lica.

Kojih 10 grešaka u šminkanju najčešće prave žene starije od 40 godina?

1. Stavljate puder pre korektora

Dugo je bilo sporno da li prvo treba staviti podlogu ili korektor. Savet za žene sa zrelijom kožom jeste da prvo stavljaju korektor na lice, pa tek onda podlogu. Tako ćete prekriti podočnjake, flekice i hiperpigmentaciju pre nego što stavite puder, pa će vam biti potrebna i manja količina istog za prikrivanje nesavršenosti. To automatsko znači svežiji, "lakši" ten.

2. Preskačete upotrebu prajmera

Dobar prajmer zaista može učiniti da vaša šminka izgleda bolje u celini. Izaberite onaj koji neutrališe crvenilo, matira lice ili onaj koji će jednostavno produžiti trajanje šminke i fiksirati je. Koji god tip prajmera da izaberete, ovaj korak između nege kože i stavljanja podloge napraviće veliku razliku.

3. Ne stavljate rumenilo

Ako mislite da je rumenilo staromodan proizvod, razmislite ponovo. To je najlkaši način da čak i žene s najbleđim tenom izgledaju svežije i jedrije. Ključ je u pronalasku prave nijanse koja ne izgleda neprirodno, već daje suptilni dodir boje na obrazima.

4. Koristite proizvode za konturisanje umesto bronzera

Proizvodi za konturisanje često se izjednačavaju sa bronzerom, ali ova dva proizvoda imaju sasvim različitu namenu. Konture služe da kreiraju i pojačavaju senke na licu i treba da istaknu i poboljšaju vaše crte lica, dok bronzer treba da "zagreje" i potamni vaš ten. Ako koristite konturisanje umesto bronzera, finiš će biti "aljkaviji" i manje privlačan nego što ste želeli.

popcorner/Shutterstock

5. Mislite da ste "prestari" za hajlajter

Nemojte otpisivati hajlajter. Ovaj proizvod ne mora delovati kič niti napadno. Postoje sofisticirane, nenapadne opcije koje su sjajne, a ne svetlucave. Nanesite takav hajlajner na vrhove jagodica, ispod obrva, na vrh nosa i Kupidonov luk.

6. Nemate dobru rutinu nege kože

Možete potrošiti gomilu novca na skupe, kvalitetne podloge, ali nećete moći da je nanesete ravnomerno i neće lepo prijanjati na vaše lice ako ne postoji dobra osnova, odnosno ako ne negujete kožu redovno. Pobrinite se da noću uvek uradite dvostruko čišćenje lica, da redovno primenjujete piling za uklanjanje starih ćelija kože i da birate najbolju hidratantnu kremu za vaš tip kože.

7. Koristite mat podloge za lice

Mat podloge su odlične, jer traju duže i "bore" se protiv sjajne T-zone, ali osim ako vaša koža nije veoma, veoma masna, ostaviće vaš ten da izgleda neprirodno i nalik na masku. Radije birajte svetlije, sjajnije podloge za lice s hidrantnijim finišem.

8. Uokvirujete usne od spolja ka unutra

Uokviravanje usana olovkom je pametan potez koji pomaže da usne izgledaju definisanije i da se karmin ne izgleda neuredno i razmazano. Važno je da olovku nanosite tako što ćete definisati kupidnovo luk i centar donje usne, pre nego što krenete ka spoljnim uglovima usana. Ako krenete da je nanosiste od spoljnih ivica ka kupidonovim lukom, veća je verovatnoća da ćete pogrešiti.

9. Upotrebljavate proizvode u prahu umesto kremaste

Rumenila, bronzeri i hajlajteri u prahu traju dugo na licu, ali ne izgledaju baš prirodno na koži i mogu da se "uvuku" u fine linije i bore i naglase ih. Zamenite ih kremastim proizvodima koji izgledaju prirodnije i svežije.

10. Previše podebljavate olovkom prednji deo obrva

Upotreba olovke ili gela u boji za obrve je sjajan način da ih definišete i popunite. Ipak, vodite računa da ne skoncentrišete puno boje na početak obrva i previše ga podebljate i istaknete. To daje veštački, napadan izgled umesto prirodnog kakvom svi težimo. Fokusirajte se na luk i na pad obrva, a nenžnijim potezima poradite na prednjem delu obrva.