Lepota žene

Dosadilo vam je čekanje? 10 saveta za brži rast kose

Ošišali ste se, ali vam se vaša nova frizura ne sviđa? Ako jedva čekate da izraste, pratite ovih deset saveta kako biste podstakli brži rast kose.

31.05.2024.

15:39

Izvor: ljepotaizdravlje.hr/Magda Dežđek

0
Dosadilo vam je čekanje? 10 saveta za brži rast kose
Kourdakova Alena/Shutterstock

Podeli:

Kosa je vrlo važan deo našeg identiteta i uveliko utiče na naše raspoloženje i ponašanje. Postoji puno razloga zbog kojih možda tražite brz način kako da ubrzate rast kose, od loše frizure do šiški zbog kojih ste požalili, pa do pramenova koji su skloni pucanju ili pojačanog gubitka vlasi, bilo zbog stresa ili genetike.

Koji god bio vaš razlog, u nastavku vam donosimo deset holističkih saveta – od nege i zaštite kose do sitnih promena životnog stila – koji će se zasigurno odraziti na zdravlje i lepotu te na brži rast vaše kose.

10 navika koje podstiču brži rast kose

Stimulisanje rasta kose uključuje održavanje zdravog temena, korišćenje pravih proizvoda i pridržavanje dobrih praksi za negu kose. Sledećih deset holističkih navika podstaknuće brži rast kose:

1. Birajte zdravu ishranu

Praktikujte uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima i mineralima, posebno onima koji podstiču zdravlje kose poput biotena, vitamina A, C, E i D, minerala cinka, te omega-3 masnih kiselina, a ne zaboravite ni na proteine, koji su gradivni elementi dlake.

2. Redovno masirajte teme

Nežno masiranje temena može poboljšati cirkulaciju krvi, što pomaže dostaviti esencijalne hranjive supstance folikulima kose i zauzvrat pospešiti rast nove kose.

3. Koristite blagi šampon

Odlučite se za nežan šampon bez sulfata kako biste izbegli uklanjanje prirodnih ulja s temena i kose, što može dovesti do suvoće i lomljenja.

4. Negujte kosu

Koristite dobar regenerator i/ili masku za kosu kako biste održali svoju kosu hidriranom i sprečili lomljenje. Posebno se usredsredite na krajeve svoje kose kako bi ostali zdravi.

Kourdakova Alena/Shutterstock

5. Izbegavajte uređaje za oblikovanje

Smanjite upotrebu uređaja za toplotno oblikovanje kose kao što su fenovi za kosu, pegle i uvijači jer preterana toplota može oštetiti kosu i sprečiti rast.

6. Sprečite oštećenja

Izbegavajte frizure koje zatežu koren kose, koristite češalj sa širokim zupcima za raščešljavanje, ne češljajte mokru kosu i razmislite o korišćenju svilene jastučnice kako biste smanjili trenje i lomljenje.

7. Ne zaboravite na H2O

Pijte mnogo vode da biste svoje telo i teme hidrirali iznutra, što je bitno za zdrav rast kose.

8. Smanjite stres

Visoki nivoi stresa mogu dovesti do pojačanog gubitka kose. Zato odaberite aktivnosti za smanjenje stresa poput joge, meditacije ili redovnog vežbanja.

9. Koristite tretmane za rast kose

Razmislite o korišćenju proizvoda koji su posebno osmišljeni za podsticanje rasta kose, poput minoksidila, eteričnih ulja (poput ulja ruzmarina ili paprene nane) ili losion za rast kose prema preporuci dermatologa.

10. Zaštitite kosu od UV zraka

Ovog leta, šešir i sprej za kosu s UV filterom uvek imajte pri ruci da biste sprečili isušivanje i oštećenje vaše kose, jer verujemo da je šišanje ono što sada najmanje želite.