Lepota žene

Trend posvetljivanja kose limunom zaludeo internet – da li je bezbedan?

S dolaskom leta, nega kose postala je popularna tema, posebno trikovi za posvetljivanje kose.

26.07.2024.

8:40

Izvor: Večernji.hr/Ana Hajduk

1
Trend posvetljivanja kose limunom zaludeo internet – da li je bezbedan?
Anetlanda/Shutterstock

Podeli:

Na TikToku možete pronaći apsolutno sve, pa tako i savete za higijenu, uputstva za samopotamnjivanje i preporuke za negu kože. Nega kose je leti jedna od najpopularnijih tema, a u želji za promenom često se služimo nekim trikovima koje nam plasiraju na društvenim mrežama, najčešće za posvetljivanje kose.

Ako ste već istraživali ovu temu, verovatno ste naišli na savete koji uključuju jabukovo sirće, sodu bikarbonu, čaj od kamilice i slanu vodu. A šta je s limunovim sokom? Taj trik influensera za prirodne pramenove postaje viralan, ali mnogi se pitaju koliko je siguran, piše Best Life.

Anastasia Vlakhova održava svoje pramenove prirodno svetle već 16 godina, bez pomoći profesionalnog stiliste. Ova 26-godišnja tiktokerka iz Bugarske tvrdi da je uštedela mnogo novca i izbegla posete frizeru zahvaljujući svom triku s limunovim sokom. Njen video-snimak o ovom triku prikupio je više od 5,5 miliona pregleda.

"Kad sam imala 10 godina, baka mi je rekla da mogu koristiti limun za posvetljivanje kose. Kao radoznalo dete, odmah sam ga isprobala i bila zadivljena kako deluje", rekla je. "Brzo je i jednostavno, ali morate slediti određena pravila kako bi bilo sigurno."

Ona ublažava kiselost limuna mešajući sok jednog limuna s kašikom vode i nekoliko kapi regeneratora. "Nemojte celu kosu premazati sokom od limuna ili ćete je spržiti", naglasila je Vlakhova u svom video-snimku. Takođe je upozorila da se limunov sok ne nanosi na kožu, jer može izazvati ozbiljne opekotine i plikove.

Objasnila je da odabere male delove kose koje želi da posvetli, prekriva ih mešavinom limuna i sedi na suncu najmanje sat vremena. Nakon toga koristi hranljive proizvode za negu kose, uključujući maske i ulja za kosu. "Ovaj korak je bitan kako biste sprečili oštećenje kose", istakla je.

Iako Vlakhova nikada nije iskusila oštećenje kose ovim trikom, upozorila je da bi već oštećena kosa i određeni tipovi kose (npr. tamniji pramenovi ili talasasta tekstura) mogli imati drugačije rezultate. Njeno upozorenje podržavaju i stručnjaci iz industrije lepote koji ne preporučuju ovaj viralni trend posvetljivanja kose.

"Sok od limuna može posvetliti kosu, ali je takođe vrlo opasan. Toliko je kiseo da vam može spaliti kosu", rekla je koloristkinja Aura Fridman. Kako je Vlakhova primetila, sok od limuna najbolje deluje na prirodne plavuše ili one s vrlo svetlosmeđom kosom. "Tamnija smeđa kosa ima tendenciju da postane narandžasta", rekao je dr Džo Sinkota.

Iako je "prirodno sredstvo za izbeljivanje", sok od limuna nije uvek najsigurnije rešenje, kažu iz brenda za negu kose Klorane.

"Kada se limunov sok spoji sa sunčevom svetlošću, dolazi do hemijske reakcije koja isušuje kosu i čini je osetljivijom. Limunska kiselina otvara strukturu vlasi, čineći je poroznom i grubom. Sunčevi zraci već same po sebi štete kosi, a limun samo pogoršava dejstvo sunca", objašnjavaju. Zato, ako razmišljate o isprobavanju trenda s limunovim sokom, budite oprezni.