Zdravlje žene

Znakovi koji pokazuju da vam se kosa proredila: Kako to da sprečite?

Važno je prepoznati na vreme kako biste kosu oporavili.

23.07.2024.

20:35

Izvor: 24sata.hr/Dubravka Prpić Znaor

0
Znakovi koji pokazuju da vam se kosa proredila: Kako to da sprečite?
Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Kosa je osetljiva na brojne promene u organizmu, a osim toga ključna je i nega kose. S vremenom se može prorediti, a znakove treba prepoznati na vreme.

Prepoznavanje znakova proređivanja kose i preduzimanje preventivnih mera može pomoći u očuvanju gustoće i zdravlja vaše kose. Evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju i saveta kako sprečiti proređivanje kose.

Znakovi proređivanja kose

Ako primetite više kose nego inače na češlju ili u odvodu tuša, to može biti znak da vam se kosa proređuje. Dlake postaju tanje i lomljivije, što može rezultirati proređivanjem kose.

Ako kosa ima manjak volumena takođe je jedan od znakova promene kose. Naime, ako vaša kosa izgleda manje bujno ili je teže postići željeni volumen, to može biti znak proređivanja.

Ako primetite da vam je vlasište sve vidljivije, posebno na temenu ili oko linije kose, to može biti znak proređivanja kose.

Kosa može postati suva, lomljiva ili manje elastična, što može doprineti njenom proređivanju.

puhhha/Shutterstock

Kako sprečiti proređivanje kose

Uključite u svoju ishranu namirnice bogate proteinima, gvožđem, cinkom, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima poput A, C i E. Zdrava ishrana podržava rast i jačanje kose.

Izbegavajte prečesto pranje kose i koristite blage šampone i regeneratore. Smanjite upotrebu toplotnih uređaja poput fena za kosu, pegle i uvijača.

Pazite na stres - on može uticati na zdravlje kose. Isprobajte tehnike opuštanja poput meditacije, joge ili šetnje u prirodi kako biste smanjili stres.

Brinite o hidrataciji te pijte dovoljno vode kako bi kosa bila hidratizirana i elastična. Suva kosa je sklonija lomljenju i proređivanju.

Masaža vlasišta je jednostavan način kojim možete pospešiti  cirkulaciju krvi, što može pomoći u stimulaciji rasta kose. Koristite ulje za masažu kako biste dodatno nahranili vlasište.

Konsultujte se s lekarom ili nutricionistom o uzimanju dodataka ishrani poput biotina, kolagena ili kompleksa vitamina B, za bolji kvalitet rasta kose.